Zeiler Van Schaardenburg met EK-goud naar Rio

Rutger van Schaardenburg heeft vrijdag voor de kust van Aarhus op ondubbelzinnige wijze aangetoond dat hij momenteel de beste Nederlandse zeiler is in de olympische Laserklasse. Op de laatste dag van het EK in Denemarken verzekerde hij zich van de eerste plaats in het eindklassement. Met de Europese titel schakelde hij zijn Nederlandse concurrent Nicholas Heiner resoluut uit in de kwalificatiestrijd voor een olympisch ticket naar Rio 2016.

Van Schaardenburg begon vrijdag als nummer twee aan de elfde en voorlaatste race. De 27-jarige Dordtenaar moest één punt goedmaken op de Duitse koploper Philipp Buhl. Heiner startte als nummer vier van het klassement. Hij mocht na het WK in Canada één plaats in de eindrangschikking van het EK op Van Schaardenburg verspelen om het olympisch startbewijs voor Rio te bemachtigen.

Met de derde plaats in de elfde race klom Van Schaardenburg naar de eerste plaats. Heiner zakte met de zeventiende plek naar de zesde positie. In de slotrace verdedigde Van Schaardenburg zijn leidende positie met succes. Met zijn gouden medaille voldeed hij ook meteen aan de kwalificatie-eisen van sportkoepel NOC*NSF. Heiner had met zijn wereldtitel in 2014 de olympische limiet al gehaald, maar moest dus in Aarhus alsnog voorrang verlenen aan zijn Nederlandse rivaal.

Van Schaardenburg, vorig jaar tweede op het EK, begint in Rio aan zijn derde Olympiade. Bij Peking 2008 (34e) en Londen (14e) bleef hij ver verwijderd van het podium.

Van Schaardenburg met EK-goud naar Rio
Van Schaardenburg met EK-goud naar Rio (Foto: ANP)