Legends of Tomorrow wordt een anthologieserie

Het vertellen van kortere verhalen die niet seizoenen lang worden uitgerekt lijkt een nieuwe trend te worden in Amerikaanse tv-series. Na de anthologieseries True Detective en American Horror Story, die elk seizoen een losstaand verhaal vertellen met nieuwe personages, en Wayward Pines, dat gisteren zijn eerste en enige seizoen afsloot, zal ook de Arrow/Flash-spinoff Legends of Tomorrow dit formaat hanteren.

"Het is niet ontworpen om eeuwig door te gaan," refereert showrunner Phil Klemmer aan hoe Amerikaanse tv-series doorgaans worden opgezet, in een interview met Screen Rant. "Dit seizoen is bedoeld om losstaand te zijn. Ik bedoel niet zo anthologisch als True Detective, maar niet iedereen blijft dit avontuur vervolgen." In het eerste seizoen van de serie moet een groep helden en schurken samenwerken om het op te nemen tegen de DC Comics-schurk Vandal Savage. De groep wordt bijeengebracht door de tijdreizende Rip Hunter die beweert dat de groep in de toekomst bekend staat als legendes. "Het centrale concept van tijdreizen en Vandal Savage kan alle kanten op. Dit is bedoeld als een serieel verhaal dat, wanneer het voorbij is, de situatie veranderd heeft. Het wordt daarna geen seizoen 2 waarin iedereen weer aan boord springt en zegt 'En nu gaan we Vandal écht tegenhouden!' Het is geen traditionele episodische televisie," aldus Klemmer.

De serie vindt plaats in het gedeelde universum van Arrow en The Flash en beoogt de diversiteit van verhalen in deze wereld te vergroten. "Arrow is een beetje de duistere burgerwacht, en Flash heeft een soort van lichtheid en een beetje van die familiesfeer. Wij zitten daar dicht tegenaan," aldus Klemmer. "Het is meer een kraakfilm, want het is een beetje als Ocean's 11, waar je een groep buitenbeentjes hebt die op wat eigenlijk een zelfmoordmissie is worden gestuurd. Daarom is er veel spanning tussen de personages." Volgens Klemmer wordt het gegeven dat de groep is samengesteld uit zowel helden als schurken uit Arrow en The Flash gebruikt voor onderling conflict. "Ik wil geen personages schrijven die zeggen 'Jaaa, laten we de wereld gaan redden, joepie!' Voor mij is het meer 'Wacht even, laten we het eens hebben over dat wereld-redden. Terwijl we dat doen, wil ik nog iets anders probren. Ik wil mijn wiskundecijfer uit groep 8 veranderen zodat ik het beter kan doen.' Ik vind het leuk dat ze egoïstisch en menselijk zijn. Dat zijn de helden waar ik over wil schrijven."

De serie, volledig DC's Legends of Tomorrow geheten, zal in de eerste helft van 2016 van start gaan en waarschijnlijk dertien afleveringen tellen. In de cast bevinden zich Brandon Routh (Ray Palmer/The Atom), Caity Lotz (Sara Lance/White Canary), Wentworth Miller (Leonard Snart/Captain Cold), Dominic Purcell (Mick Rory/Heat Wave), Ciara Renee (Kendra Saunders/Hawkgirl), Arthur Darvill (Rip Hunter) en Victor Garber (Martin Stein). In de promo die enkele maanden geleden werd geproduceerd zonder dat er al afleveringen zijn opgenomen wordt getoond hoe enkele personages uit Arrow aan hun lot ontsnappen en geven de makers een indruk van de actie die van de serie kan worden verwacht.

Legends of Tomorrow: promotieafbeelding
Rip Hunter, Hawkgirl, Martin Stein, White Canary, The Atom, Captain Cold en Heat Wave