Mollema: "Dit was voor mij de zwaarste etappe"

Wielrenner Bauke Mollema beleefde donderdag zijn zwaarste rit tot nu toe in de Ronde van Frankrijk. "Het was vechten, het was afzien. Niet normaal", stamelde de Nederlandse kopman van Trek.

Mollema fietste een paar tellen later dan de groep met favorieten over de top van de Glandon, net als de Spanjaard Alejandro Valverde. "Maar ik maakte in het begin van de afdaling een paar foutjes", zei hij. "Ik verloor Valverde in de afdaling uit het oog. Het kostte zo veel energie om de afdaling alleen te doen."

Heel even overwoog Mollema kostbaar tijdverlies te accepteren. "Maar ik heb niet voor niets zo'n zware voorbereiding op de Tour gedaan", zei hij. "En ik heb ook verplichtingen aan mijn ploeggenoten. Dus ben ik blijven vechten. Ik kwam terug. Maar dat kostte zo veel energie. Ik had niet eens meer tijd om te eten en drinken."

Op de slotklim richting Saint-Jean-De-Maurienne moest Mollema opnieuw toegeven. Hij knokte verder en verloor slechts negentien seconden op het groepje met favorieten. "Ik sta nog steeds negende in het klassement", wist Mollema. "Maar dit heeft echt veel kracht gekost. Dit was voor mij de zwaarste rit uit deze Tour."

Robert Gesink finishte donderdag op de elfde plaats in een zware bergetappe in de Tour de France. De Nederlander kwam over de streep in de groep met favorieten. "Het was een zware dag. Ik voelde me goed, maar niet super", zei de nummer zes uit het algemeen klassement tegen de NOS.

"We gingen de hele dag achter de kopgroep aan. Ook wij hebben nog een duit in het zakje gedaan en dat deed best pijn", vertelde de renner van de LottoNL-Jumboploeg. Op de hoogste berg van de dag, de Col du Glandon, viel hij aan. "Dat was een slimme zet. Toen ik boven kwam, was ik blij dat ik mijn eigen tempo had kunnen rijden. Ze gaven ons de ruimte, dat was best lekker."

Mollema: dit was voor mij de zwaarste etappe
Mollema: dit was voor mij de zwaarste etappe (Foto: ANP)