Bardet boekt fraaie zege in Tour de France

De achttiende etappe in de Tour de France is gewonnen door Romain Bardet. De Fransman bleek in de tweede Alpenetappe het sterkste uit een grote kopgroep die vroeg in de etappe was ontstaan. Chris Froome kreeg weer kleine aanvalletjes te verduren op zijn gele trui, maar ook deze keer wist hij alles aanvallen te counteren.

De kopgroep van de dag bestond uit 29 renners, die naast Bardet namen kende als Stef Clement, Thibaut Pinot, Bob Jungels, Pierre Rolland, Winner Anacona en Joaquim Rodriguez. Bardet en Anacona namen op de Glandon (buitencategorie) de benen en de Fransman wist de Colombiaan in de afdaling te lossen. De zege van Bardet kwam in het gevolg, ondanks de nog lastige klim van de Lacets de Montvernier, niet meer in gevaar. Zijn landgenoot Rolland werd op een halve minuut tweede.

De favorieten lieten de kopgroep niet heel ver weg gaan, gezien het aantal top twintig renners in die groep, maar ze maakten nooit echt kans op de zege. Wel was er bij de favorieten nog genoeg actie te zien.

Op de Glandon duurde het lang voordat er wat gebeurde. Niet ver van de top besloten Mathias Frank, Warren Barguil en Robert Gesink uit die groep weg te springen, niet veel later gevolgd door Alberto Contador. Ze kregen een minuut voorsprong op het door Sky geleidde favorietengroepje, maar na enkele demarrages daar van Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Nairo Quintana hadden ze op de top al niet veel tijd meer over. In de afdaling sloot die groep dan ook weer aan. Enige slachtoffer was Bauke Mollema, die pas op het eind van de afdaling wist aan te sluiten.

Ook op het slotklimmetje moest Mollema de rol lossen, mede door het temporijden van Gesink en een aanval van Nibali. Hij kwam in een groepje met Barguil terecht, maar die moest hij in de afdaling laten gaan. Hij bleek uiteindelijk de enige verliezer uit de top tien te zijn, al was het verschil met het groepje favorieten slechts twintig seconden.