Ballast Nedam onderuit na overnamebod

De effectenbeurs in Amsterdam is woensdagochtend lager geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen met verliezen. Tegenvallende kwartaalberichten van de Amerikaanse technologiereuzen Apple, Microsoft en Yahoo zorgden voor een negatieve stemming op de markten. Op Beursplein 5 ging Ballast Nedam onderuit, ondanks een overnamebod op het bedrijf.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 495,95 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 742,08 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 0,6 tot 1 procent in.

Ballast Nedam zakte ruim 7 procent. Het Turkse bouwbedrijf Renaissance Construction wil zijn Nederlandse branchegenoot overnemen. Renaissance Construction biedt 1,55 euro per aandeel Ballast Nedam. Dat is lager dan de slotkoers van 1,65 euro die dinsdag werd genoteerd. Woensdagochtend zakte de koers naar 1,53 euro.

In de AEX sloot staalmaker ArcelorMittal de rij met een verlies van 2,6 procent. OCI, Unilever, Heineken, Wolters Kluwer en Altice waren de enige winnaars met plussen van 0,2 tot 0,8 procent.

Hekkensluiter in de MidKap was toeleverancier aan de chipsector Besi met een min van 1,5 procent. TomTom herstelde weer wat na de flinke verliesbeurt van een dag eerder en voerde de kopgroep aan met een winst van 1,9 procent. Het navigatiebedrijf verloor dinsdag bijna 9 procent na teleurstellende kwartaalcijfers.

In Londen steeg easyJet ruim 4 procent na een tussentijds handelsbericht. De druk op de ticketprijzen is volgens de Britse luchtvaartmaatschappij het afgelopen kwartaal meegevallen. De opbrengsten per stoel daalden wel, maar minder sterk dan verwacht. easyJet vervoerde in de maanden april tot en met juni 19,1 miljoen passagiers, ruim 6 procent meer dan een jaar eerder.

Het Amerikaanse Apple verloor ruim 5 procent in Frankfurt, waar het ook een beursnotering heeft. De iPhone-maker deed het in afgelopen kwartaal beter dan verwacht, maar de vooruitzichten voor het lopende kwartaal vielen tegen. Microsoft daalde op de Duitse beurs 4 procent. De softwaremaker leed het grootste kwartaalverlies uit zijn geschiedenis door een miljardenafschrijving op de Nokia-divisie.

De euro bleef woensdagochtend vrijwel onveranderd op 1,0935 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 50,17 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper en kostte 56,49 dollar per vat.