Turks overnamebod op Ballast Nedam

De Turkse bouwer Renaissance Construction wil zijn Nederlandse branchegenoot Ballast Nedam overnemen voor 30 miljoen euro in contanten. De top van het bedrijf uit Nieuwegein staat unaniem achter het bod. Dat maakten de twee bedrijven woensdag bekend.

Renaissance heeft 1,55 euro per aandeel over voor Ballast Nedam, een "billijk" bedrag meent bestuursvoorzitter Erik van der Noordaa. Grootaandeelhouder Navitas heeft de Turken al zijn belang van 19,99 procent in Ballast Nedam toegezegd. Renaissance doet zijn bod gestand als het minimaal een belang van 70 procent heeft verworven.

Het bod is ruim 29 procent meer dan het noodlijdende bouwbedrijf op 18 mei waard was op de beurs. Een dag daarna werd bekendgemaakt dat Ballast Nedam in gesprek was over een mogelijke overname. Het aandeel Ballast Nedam sloot dinsdag overigens op 1,65 euro.

Mocht de overname doorgaan, dan steekt Renaissance nog eens 30 miljoen euro in de Nieuwegeinse bouwer. De manier waarop die kapitaalinjectie wordt gedaan staat nog niet vast.

Beide bouwers maakten ook een aantal niet-financiële afspraken. Zo is overeengekomen dat Ballast Nedam juridisch zelfstandig blijft met het hoofdkantoor en centraal management in Nederland. Het huidige bestuur blijft in functie en aan de "huidige arbeidsvoorwaarden van de werknemers" wordt evenmin getoornd. Ook komen er twee onafhankelijke leden in de raad van commissarissen met bepaalde vetorechten, bedoeld om de rechten van kleinere aandeelhouders te beschermen.

Een van de strategische overwegingen voor Ballast Nedam om in te gaan op het bod is dat de bouwer minder gevoelig zal worden voor kostenoverschrijdingen op grote projecten. Het bedrijf kwam in zwaar weer door miljoenenverliezen op met name twee snelwegprojecten. Die tegenvallers waren terug te zien in de resultaten over de eerste helft van dit jaar, waarin Ballast Nedam een nettoverlies leed van 15 miljoen euro.

Turks overnamebod op Ballast Nedam
Turks overnamebod op Ballast Nedam (Foto: ANP)