Mollema gelooft niet in verrassing

Op rustdag twee van de 102e Tour telt Bauke Mollema zijn zegeningen. Een week geleden logeerde hij in een klein paleis met kasteeltorens, nu huist zijn ploeg Trek aan de drukste straat van Gap in een Ibis-hotel. De drukte van wielerfans voor de ingang maakt het de Nederlandse wielrenner bijna onmogelijk binnen te geraken. Kortom, om gek van te worden na twee weken van afzien.

"Het hotel valt nog mee", merkt de Groninger lachend op. "Wij hebben nog een airco, een eigen kok, en ik heb een kamer aan de achterkant. Daar is het in elk geval rustig. Als ik zo van andere teams de verhalen hoor, hebben we het nog getroffen. Ik moet er niet aan denken het nu zonder airconditioning te moeten doen."

De nummer negen in het algemeen klassement gebruikte de rustdag om zijn klimmersbenen nog eens extra te testen. Na een rondje om het meer van Embrun met de ploegmaten fietste hij de Col de Manse, de slotklim van de zestiende etappe, opnieuw in een behoorlijk straf tempo op. "Op die manier houd ik de focus op de wedstrijd", verklaart Mollema, die zijn vriendin had geadviseerd met de kinderen thuis te blijven. "Wat hebben zij er nou aan om hier te zijn. Ik zie hen hooguit een uurtje. Al dat gedoe is nergens goed voor."

Hij gelooft niet dat hij de wereld in de slotweek nog zal verrassen, in de zin van een flinke positieverbetering in het klassement. "De mannen die nu voor me staan, rijd ik er heus niet af. Als ik wat winst kan boeken, worden dat geen minuten. Iedereen rijdt op zijn plaats. Opschuiven kan eerder zodra iemand als Thomas sneuvelt doordat hij veel werk moet verzetten voor Froome. Of wellicht heeft een ander een slechte dag, op zo'n scenario hoop ik. Net zoals dat ik hoop dat ik in een van de vier bergritten een mooi resultaat kan neerzetten. Ja hoor, dat mag best een etappezege zijn. Op Alpe d'Huez zou geweldig zijn, al heb ik er geen goede herinneringen aan. Twee jaar geleden moest ik 'm twee keer op terwijl ik ziek was. Ik was al blij dat ik boven geraakte. In 2011 genoot ik meer; dat was de eerste keer. Ik probeerde de hele klim volle bak te gaan, maar dat maakte niet echt veel uit. Ik geloof dat ik als 25e arriveerde. Niets bijzonders dus."

Mollema gelooft niet in verrassing
Mollema gelooft niet in verrassing (Foto: ANP)