UEFA-baas Platini: "Belangrijke stap"

Voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond UEFA heeft maandag aan de vergadering met het hoofdbestuur van de wereldvoetbalbond FIFA in Zürich een goed gevoel overgehouden. Tijdens de bijeenkomst, nog steeds onder leiding van de scheidende preses Sepp Blatter, werd een datum voor de verkiezing van de nieuwe FIFA-voorzitter vastgesteld (26 februari 2016) en werd tevens de vorming van een speciale werkgroep aangekondigd, die zich over de noodzakelijke hervormingen in de top van de FIFA zal buigen. "Dit is een belangrijke stap", liet Platini in een persverklaring van de UEFA weten.

De Franse oud-international wordt algemeen gezien als de belangrijkste kandidaat om Blatter eind februari op te volgen. Platini zou nu al op veel steun kunnen rekenen in de mondiale voetbalwereld. Volgens het Duitse persbureau DPA hebben tal van landen zich achter hem geschaard en zou hij de toezegging hebben dat de voetbalbonden van Europa (UEFA), Azië, Zuid-Amerika en Midden- en Noord-Amerika hun leden oproepen hem te steunen.

Platini liet zich maandag na de FIFA-vergadering nog niet uit over zijn plannen en ambities. "We moeten de FIFA hervormen en dat moeten we nu doen", betoogde hij. "We hebben nu een concrete datum en dat betekent dat we ons op nieuw leiderschap kunnen verheugen, die met zekerheid nieuwe ideeën en oplossingen zal aandragen."

De verwachting is dat Platini zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de FIFA de komende weken definitief bekendmaakt.

UEFA-baas Platini: belangrijke stap
UEFA-baas Platini: belangrijke stap (Foto: ANP)