Dagzege Plaza, Sagan opnieuw tweede

Rubén Plaza heeft de zestiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Lamprerenner ontsnapte op de laatste klim uit de kopgroep en soleerde na 201 kilometer in Gap naar de zege. Nummer twee werd Peter Sagan die al zestien maal deze plaats in een Touretappe bezat. Vincenzo Nibali pakte 25 seconden terug op de rest van de klassementsrenners.

Er ontstonden twee grote groepen aanvallers, zonder Nederlanders. Onder meer Sagan maakte deel uit van de eerste groep van twaalf, terwijl een groep van elf er kilometers lang achter hing. Na de tussensprint smolten beide ploegen samen, terwijl het peloton een snipperdag op had genomen.

Verschillende renners zaten zich aan de kop te sparen, waardoor Adam Hansen en Marco Haller besloten om er vandoor te gaan. Aan de voet van de slotklim, de Col de Manse, hadden ze een minuut voorsprong op een groepje achtervolgers met daarin Sagan, Plaza en Simon Geschke. Het verschil werd snel gedicht, waarna Plaza voor de aanval koos. De Spanjaard in Italiaanse dienst bouwde op de top een voorsprong van een minuut op, waarna de spectaculaire afdaling naar Gap volgde.

Plaza reed zo snel als hij kon naar beneden, terwijl daarachter Sagan hetzelfde deed en seconde voor seconde dichterbij kwam. De afdaling was echter te kort voor de Slowaak om het gat te dichten. Hij kwam tot op een halve minuut van Plaza die na de pech die hij in het verleden heeft gehad eindelijk een overwinning kon boeken.

De klassementsrenners hielden zich tot de Col de Manse rustig, waarna ook zij los gingen. Onder aanvoering van Saxo-Tinkoff en Astana dunde de groep favorieten uit tot veertien man, zonder de nummer negen van het klassement Tony Gallopin. De Fransman verloor uiteindelijk vier minuten op de toppers. Vlak voor de top schudde Nibali aan de boom, waarna de Italiaan een gaatje sloeg en 25 seconden terug kon pakken in het klassement.

In de afdaling probeerde Valverde hetzelfde, maar hij kwam niet weg. Daarachter miste Warren Barguil een bocht bijna, waarbij hij Chris Foome zijn ploeggenoot Geraint Thomas aantikte. De Brit klapte met zijn hoofd op een paal en dook even het ravijn in. Toch zat de Sky-renner snel weer op zijn fiets, waardoor de schade beperkt bleef tot een halve minuut tijdverlies, mede dankzij teamgenoot Wout Poels.

In het klassement verandert er in de top vijf niets. Thomas verloor een halve minuut en staat nu op 5.32 minuten van Froome. Robert Gesink is zevende op 6.23 minuten, voor Nibali die op 7.49 minuten staat. Bauke Mollema is nu de nieuwe nummer negen op 8.53 minuten, terwijl Barguil de top tien binnenschoof op 11.03 minuten. Gallopin is nu de nummer elf op 12.02 minuten.