Touretappe van vandaag: voorbode voor de Alpenreuzen

Na de tweede rustdag krijgen de renenrs in de Tour de France de eerste Alpenbergen voor de kiezen. Nog geen klim van buitencategorie, maar wel een lastige finale met drie lastige klimmen. De vraag is of de klassementsrenners hier al voor de zege willen gaan, of dat ze zich toch willen sparen voor de volgende drie, zware, dagen.

Dezelfde rit werd vorige maand al verreden in de voorbereidingskoers Criterium du Dauphné. Die rit werd gewonnen door Romain Bardet, voor Tejay Van Garderen. De Amerikaan, die tweede werd in het eindklassement, reed toen Chris Froome uit het wiel, die wel op een handvol seconden derde werd. 

Digne-les-Bains
De stad Digne-les-Bains kent een kleine zestienduizend inwoners ! Elk jaar, begin augustus, houdt men hier de Corso van de Lavendel, een vijfdaags feest gewijd aan deze beroemde Provençaalse bloem, met praaltochten met bloemenkarren, een boerenmarkt, optredens, concerten, bals en vuurwerk.

Dinge-les-Bains was al twaalf keer eerder start- of finishplaats in de Tour de France. In 2008 was de ronde hier voor het laatst. Na een lastige finale won Rabobank-renner Oscar Freire de sprint van een uitgedund peloton. De Spanjaard won dat jaar ook de groene trui. 

Pra Loup
De Tour is pas twee keer eerder aangekomen op de beklimming naar Pra Loup. De laatste keer was alweer in 1980, toen de Belg Jos De Schoenmaecker wist te winnen. Vijf jaar eerder Bernard Thévenet op Pra Loup en legde daarmee mede de basis voor de eerste van zijn twee Tourzeges. 

In het winterseizoen is Pra Loup vooral gevuld met skiërs en snowboarders. Het gebied kent dan ongeveer 180 kilometer aan skihellingen. De scores en reviews op de diverse wintersportsites leert dat de accomondaties daar wel aan vervanging of verbetering toe zijn. Dus mocht je zien na het beelden, of na het luisteren van de verhalen van Herbert Dijkstra, er deze winter naar toe willen voor vakantie is het wel aan te raden je eerst goed in te lezen.

Etappebeschrijving
De eerste etappe in de Alpen herbergt nog geen van de grote Alpenreuzen. Wel krijgen de renners in de laatste tachtig kilometer twee klimmen van de tweede categorie en een van eerste categorie voor de kiezen. Al met al zeker geen makkelijke dag voor de renners. Na tachtig kilometer komt er eerst de Col de la Colle-Saint-Michel (2e categorie), een elf kilometer lange klim met een stijgingspercentage van 5,2%. Dus niet heel steil, maar wel lastig genoeg om veel renners te doen lossen.

Profiel van de zeventiende etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de zeventiende etappe (Bron: LeTour.fr)

Na een korte afdaling en een tussensprint, gaat het direct weer omhoog. Uiteindelijk wordt er ongeveer 35 kilometer geklommen, al is de klim van Col d'Allos officieel maar veertien kilometer lang. Het stijgingspercentage is met 5,5% niet groot, maar aan het eind van de klim zitten wel stukken van negen procent. Na de erg lastige afdaling van zestien kilometer volgt direct de slotklim naar Pra Loup. Het is een vrij regelmatige klim van 6,2 kilometer tegen de zeven procent aan.

Profiel van de slotfase van de etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de slotfase van de etappe (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na zestiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 64h 47' 16''
2. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 10''
3. Tejay Van Garderen VS BMC + 03' 32''
4. Alejandro Valverde Spa Movistar + 04' 02''
5. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 04' 23''
6. Geraint Thomas GBr Team Sky + 05' 32''
7. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 06' 23''
8. Vincenzo Nibali Ita Astana + 07' 49''
9. Bauke Mollema NED Trek + 08' 53''
10. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 11' 03''
11. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 12' 02''
12. Romain Bardet Fra AG2r + 13' 10''
13. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 14' 23''
14. Samuel Sanchez Spa BMC + 15' 18''
15. Pierre Rolland Fra Europcar + 15' 55''
16. Jarlinson Pantano Col IAM Cycling + 17' 04''
17. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 23' 15''
18. Serge Pauwels Bel MTN-Qhubeka + 24' 18''
19. Thibaut Pinot Fra FDJ + 31' 54''
20. Alexis Vuillermoz Fra AG2r + 36' 29'

FOK!sport favorieten voor de etappe
Grote favoriet voor vandaag is in onze ogen Joaquin Rodriguez. De Spanjaard won al twee ritten deze Tour en lijkt bewust vroeg te laten lopen om wellicht nog voor de bolletjestrui te gaan. Die draagt hij op dit moment al wel, maar die is eigenlijk in bezit van klassementsleider Chris Froome. Gezien de vorm van Rodriguez zal hij wel vroeg in de aanval moeten om kans op de zege te kunnen maken.

***** Joaquin Rodriguez
**** Alexis Vuillermoz, Pierre Rolland
*** Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde
** Nairo Quintana, Chris Froome, Alberto Contador
* Tejay Van Garderen, Steven Kruijswijk