IS-bolwerk in Europa ontdekt

Ze zijn er! Inlichtingendiensten hebben het sterke vermoeden dat IS een bruggenhoofd heeft op het vasteland van Europa. Een spookdorpje in Bosnië en Herzegovina zou in handen zijn gevallen van de harde kern van Mohammed.

Het betreft hier Osve, een dorpje zo'n 60 kilometer verwijderd van hoofdstad Sarajevo. Strategisch ligt het op een fantastische plek: op een heuvel en omgeven door dichte bossen. Auto's kunnen met net aan over het smalle pad het dorp bereiken en niemand kan het ongezien benaderen. Een prachtige locatie om aanslagen op het verderfelijke westen te kunnen voorbereiden.

Op z'n minst 12 jihadi's hebben hier hun opleiding gehad. Vijf daarvan liggen inmiddels te genieten van hun 72 maagden. Wie nu richting Osve kijkt, ziet mannen in jurken en islamitische gewaden rondwandelen. Ook zijn er minstens twee vrouwen in een boerka gespot.

Het is bekend dat Harun Mekicevic in de omgeving land heeft gekocht. Harun is het voormalige Joegoslavië ontvlucht om aan de eerste Balkanoorlog te ontkomen. De man woont nu in Australië waar hij afgeeft op alles dat naar Australië en westerse waarde ruikt. De wahabiet wordt als een van de gevaarlijkste mannen van het land beschouwd.

Ook andere terroristen hebben hun portemonnee getrokken om in en rond Osve grond te kopen. Het gaat om jihadi's als Jasin Rizvic,Osman Kekic en Izet Hadzic. Alle drie vechten ze momenteel een heilige oorlog uit in Syrië en Irak.

Mensen uit de omgeving noemen Osve een 'terroristennest'. Men hoort regelmatig langdurig geweervuur uit de bossen komen, dit zou elke week wel een paar keer het geval zijn. Met de auto stilstaan onderaan de heuvel is ronduit gevaarlijk.

Bosnië is een ideale streek voor IS om vanuit verder te werken. De Middellandse Zee ligt redelijk dicht om de hoek en er valt makkelijker aan wapens te komen dan in andere delen van Europa. Tevens is het gebied behoorlijk goed bereikbaar voor de strijders van Allah: via Turkije, Griekenland, Macedonië en Servië ben je er zo.

Antiterreureenheden zijn vijf maanden geleden al eens een terroristenbolwerk in het noorden van het land binnengevallen. In Gornja Maoca wapperde de zwarte IS-vlag. Het betreft hier een soort commune van wahabieten.

'Gebied Islamitische Staat blijft groeien' (Foto: ANP)