Touretappe van vandaag: de Muur van JaJa

Vandaag opnieuw een overgangsetappe in de Tour. Gisteren werden de aanvallers in het zicht van de haven gegrepen. De 178,5 kilometer lange etappe tussen Rodez en Mende leent zich wederom voor een lange aanval die dit keer mogelijk meer kans op succes zal hebben, al moeten de vluchters wel over klimmersbenen beschikken.

Rodez
Rodez was gisteren de finishplaats van de dertiende etappe. De 26.000 inwoners tellende plaats is onder meer bekend van de kathedraal en het museum van de moderne kunst Musée Soulages, genoemd naar kunstenaar Pierre Soulages.

Voor FDJ-renner Alexandre Geniez is het een thuiswedstrijd. De Fransman is geboren in Rodez en ging gisteren op weg naar huis in de aanval. In de slotkilometers kon hij helaas het tempo niet meer volgen en haakte af in de kopgroep. Eerder dit jaar werd de 27-jarige coureur nog negende in het eindklassement van de Giro d'Italia.

Mende
Mende is de 12.000 inwoners tellende hoofdplaats in het departement Lozère. De rivier Lot stroomt door het stadje dat in de middeleeuwen een bedevaartsoord was. De Kathedraal Saint-Privat is de belangrijkste bezienswaardigheid en stamt al uit de veertiende eeuw. In de zeventiende eeuw is de kerk opnieuw opgebouwd.

Het is niet de eerste maal dat de Tour Mende aandoet. In 1995 was het Laurent Jalabert die in het groen getooid de steile Côte de la Croix Neuve als eerste bedwong en zegevierde. In 2005 was Marcos Serrano de beste, terwijl vijf jaar geleden Joaquim Rodríguez de eerste was die boven kwam.

Etappebeschrijving
De 178,5 kilometer lange etappe begint heuvelachtig, waardoor de aanvallers mogelijk de ruimte krijgen om weg te rijden. Na een forse afdaling volgt bijna tachtig kilometer vlakke weg, voor een stevige finale opduikt. Mogelijk houdt het peloton op weg naar de Côte de Sauveterre de vlucht van de dag binnen schootsafstand, want op de laatste klimmen kunnen stevige verschillen gemaakt worden. De afsluitende Côte de la Croix Neuve is met drie kilometer à tien procent een stevige klim. Daarna daalt de weg voordat het in de laatste kilometer nog even omhoog gaat.

Profiel van de veertiende etappe (Bron: LeTour.fr)
Profiel van de veertiende etappe (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 51h 34' 21''
2. Tejay Van Garderen VS BMC + 02' 52''
3. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 09''
4. Alejandro Valverde Spa Movistar + 03' 58''
5. Geraint Thomas GBr Team Sky + 04' 03''
6. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 04' 04''
7. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 05' 32''
8. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 07' 32''
9. Vincenzo Nibali Ita Astana + 07' 47''
10. Bauke Mollema NED Trek + 08' 02''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpecin + 09' 53''
12. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 12' 35''
13. Samuel Sanchez Spa BMC + 13' 14''
14. Pierre Rolland Fra Europcar + 14' 07''
15. Romain Bardet Fra AG2r + 17' 26''
16. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 20' 07''
17. Joaquim Rodriguez Spa Katusha + 23' 21''
18. Jakob Fuglsang Den Astana + 25' 36''
19. Eduardo Sepúlveda Arg Bretagne-Séché Environnement + 28' 19''
20. Gorka Izagirre Spa Movistar + 29' 22''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Het zal bijna niet anders zijn dan dat de aanvallers het vandaag weer voor het zeggen krijgen. Het zal dus een strijd worden om in de juiste vlucht te zitten. De favorieten moeten wel worden gezocht bij de mensen die redelijk goed kunnen klimmen en al wat tijd hebben verloren.

***** Thomas Voeckler, Simon Geschke
**** Tangel Kangert, Thibaut Pinot
*** Steven Kruijswijk, Julien Simon
** Jacques Janse van Rensburg, Romain Sicard
* Jarlinson Pantano, Bob Jungels