VVD: vragen over positie agent na incident

Als een agent in zijn werk geweld heeft gebruikt, moet hij daarna zo snel mogelijk weten waar hij aan toe is. Dat zegt Ockje Tellegen van de VVD naar aanleiding van de veroordeling door de rechtbank van een agent tot twee jaar cel wegens doodslag. Het Openbaar Ministerie (Om) had vrijspraak geëist. "Dat verschil roept vragen op", aldus het Tweede Kamerlid, dat erbij aantekent dat ze de inhoud van het vonnis nog niet kent.

De agent schoot als lid van een arrestatieteam op een ramkraker die achter het stuur zat en raakte de bijrijder. "We verwachten allemaal dat een agent ons beschermt in een bedreigende situatie", aldus Tellegen, "maar de samenleving is meteen erg kritisch op hoe hij of zij dat doet. Een incident moet altijd worden beoordeeld op rechtmatigheid, maar er moet geen sfeer ontstaan waarin een agent het eigenlijk nooit meer goed kan doen", vindt het liberale Kamerlid. "Het is immers zijn of haar beroep om op te komen voor de veiligheid van mensen in een bedreigende situatie." Zeker in deze tijd, waarin geweldsituaties complexer en heftiger worden, moeten daarom volgens haar zo min mogelijk onduidelijkheden bestaan.

Op zich zijn de geweldsinstructies glashelder, zegt Tellegen, maar er is te veel ruimte voor verschillen in interpretatie van gebeurtenissen.

VVD: vragen over positie agent na incident
VVD: vragen over positie agent na incident (Foto: ANP)