Van Avermaet wint dertiende etappe, sterke rit Kelderman

Greg Van Avermaet heeft de dertiende etappe gewonnen in de Tour de France. De Belg van BMC bleek op het lastige slotklimmetje in Rodez sterker dan Peter Sagan, die weer niet wist te winnen. Wilco Kelderman mocht tot op het klimmetje nog hopen op de zege, maar de Nederlander die de hele dag in de aanval was werd uiteindelijk op een paar honderd meter van de streep gegrepen.

Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo), Alexandre Geniez (FDJ), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Cyril Gautier (Europcar), Nathan Haas (Cannondale-Garmin) en Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché Environnement) kregen een voorsprong van maximaal vijf minuten. Even hoopte het groepje dat ze om de zege mochten rijden, maar eerst Giant-Alpcin (Degenkolb) en Tinkoff-Saxo (Sagan) zorgden ervoor dat het groepje niet tever weg kon rijden.

In de lastige finale was de groep echter nog steeds kansrijk en nadat eerst Haas was weggesprongen besloten Kelderman, Gautier en De Gendt er met zijn drieën vandoor te gaan. De andere drie koplopers waren direct gezien en de drie voorop mochten tegen het peloton gaan strijden voor de ritzege. Uiteindelijk werd Kelderman als laatste net op het laatste klimmetje ingelopen.

Dat klimmetje van 600 meter aan tien procent zorgde voor een schifting in het peloton. Greg Van Avermaet was de eerste die ervandoor ging en kreeg alleen Peter Sagan in zijn wiel. De Slowaak bleef in het wiel en leek eindelijk op weg naar een zege. Maar hij wist niet uit het wiel van de Belg te komen, die daarmee BMC een nieuwe ritzege gaf. Op drie seconden werd Jan Bakelandts derde.

In de top van het klassement veranderde niks. Bauke Mollema reed op het einde van de etappe lek, maar kreeg dezelfde tijd als de rest van de toppers.