Tweede etappezege Rodríguez, tijdverlies Nederlanders

Joaquim Rodríguez heeft zijn tweede etappezege in deze Tour de France geboekt. De Spanjaard uit de Katusha-formatie sloeg toe op de slotklim Plateau de Beille en kwam solo over de streep. Robert Gesink en Bauke Mollema verloren een minuut op de groep favorieten waarin ook geletruidrager Chris Froome zat.

In de 195 kilometer lange etappe was het eerste woord aan de sprinters. André Greipel won de tussensprint en pakte zo vijf punten terug op groenetruidrager Peter Sagan. Hierna was het woord aan de aanvallers die met een grote groep vertrokken. Onder de 22 renners was één Nederlander, Lieuwe Westra.

De groep bouwde langzaam maar zeker een voorsprong op van ruim acht minuten op het peloton waar Team Sky het voortouw nam. In de afdaling van de Col de la Core ging het een drietal renners niet snel genoeg: Sepp Vanmarcke, Michal Kwiatkowski en Georg Preidler namen afstand van hun achtervolgers die met een negental overbleven op de Port de Lers. Preidler kon daar het tempo niet meer volgen, terwijl de achtervolgers op de top tot op minder dan tien seconden waren genaderd.

In de afdaling onderweg naar Plateau de Beille breidden Vanmarcke en Kwiatkowski hun voorsprong uit tot bijna twee minuten, maar dit zou niet genoeg blijken te zijn om Rodríguez van zich af te houden. De Spanjaard ontsnapte uit de achtervolgende groep en liet na een fraaie solo Jakob Fuglsang een minuut achter zich. Romain Bardet werd kort hierachter derde.

De favorieten bemoeiden zich niet met de etappezege, maar dat betekende niet dat er geen aanvallen kwamen. Gesink haakte al snel af door een lekke band en moest zich door de regen en wind terugvechten. De Nederlander slaagde hier net niet in en moest zijn concurrenten langzaam maar zeker laten gaan. Geraint Thomas hield het tempo in het groepje favorieten zo hoog dat aanvallen van Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Alberto Contador en Vincenzo Nibali geen lang leven beschoren waren. Deze tempoversnellingen werden Mollema te machtig en hij kwam uiteindelijk in het wiel van Gesink over de streep.

Grote verliezer vandaag werd Tony Gallopin die al vroeg moest lossen en ruim drie minuten inleverde op de favorieten. In de top van het klassement blijven de verschillen gelijk: Froome heeft 2.52 minuten voorsprong op Tejay van Garderen en 3.09 minuten op Quintana. Valverde is vierde, voor Thomas en Contador. Gesink klom ondanks zijn tijdverlies naar plaats zeven op 5.32 minuten. Gallopin is twee minuten hierachter achtste en heeft maar vijftien tellen voor op Nibali. Mollema is tiende op 8.02 minuten. Warren Barguil viel uit de top tien weg.