Eerste FIFA-arrestant uitgeleverd aan VS

Een FIFA-official die eind mei met zes anderen werd opgepakt in Zwitserland is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Zwitserse justitie maakte vandaag bekend dat de man gisteren naar New York gebracht werd door een politie-escorte.

Er is niet naar buiten gebracht om welke official het gaat, maar waarschijnlijk gaat het om vicevoorzitter Jeffrey Webb, die afziet van zijn recht om de uitlevering naar de VS aan te vechten. Webb wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen met een waarde van miljoenen dollars in ruil voor de uitzendrechten van wereldkampioenschappen en continentale kampioenschappen.

De andere zes arrestanten vechten hun uitzetting naar de VS, waar de aanklachten liggen, nog aan. De mannen worden vastgehouden op verzoek van de Amerikaanse ministerie van Justitie, die in totaal 14 huidige en voormalige FIFA-officials en medewerkers in verband brengt met grootschalige corruptie na een groot onderzoek door de FBI.

Het onderzoek was opgezet naar aanleiding van het toewijzen van het wereldkampioenschap aan Rusland en Qatar, maar later werden ook de toewijzingen van de afgelopen twintig jaar onderzocht.