Burgemeester Katwijk neergezet als Hitler

Reuring in Katwijk: inwoners van de Zuid-Hollandse kustplaats zijn boos op de gemeente. Een lokaal strandpaviljoen heeft zich vanwege allerlei extra regels van de gemeente teruggetrokken uit een muzikaal evenement. Boze feestgangers zijn de Facebook-pagina 'Project Reuring X' gestart. Burgemeester Jos Wienen wordt daar als Hitler neergezet, meldt RTV Katwijk.

Reden voor alle ophef is een muzikaal evenement dat 'Reuring aan Zee' heet en op 25 juli plaatsvindt. Dat muzikale feest bij meerdere strandtenten trok vorig jaar vooral veel bezoekers naar strandpaviljoen Paal 14. 'Een oncontroleerbare hoeveelheid mensen', zegt de gemeente tegen RTV West. De gemeente wil geen groots evenement, maar een kleinschalig evenement, alleen voor Katwijkers.

Regels, regels
Het strandpaviljoen heeft herhaaldelijk met de gemeente gesproken. De gemeente kwam eerst met de regel dat er geen bekende artiesten mochten optreden. Paal 14 regelde daarop een aantal plaatselijke deejays en deelde die informatie op Facebook: al snel stond de teller op tweeduizend aanwezigen. Daarop verbood de gemeente Paal 14 om nog reclame te maken voor Reuring aan Zee.

De gemeente stelde een limiet op het bezoekersaantal. De strandtent kwam daarop met het idee van kaartverkoop. De gemeente verbood echter de verkoop van kaarten aan de deur; alleen voorverkoop was toegestaan. Volgens Paal 14 is het daarvoor nu te kort dag. 'Waarschijnlijk is dit het laatste jaar dat Reuring aan Zee plaats zal vinden', schrijft Paal 14 op Facebook. Veel strandpaviljoenhouders zijn al eerder als deelnemer afgehaakt. 'Wij snappen nu ook waarom. Al met al werkt de Gemeente Katwijk ons dus zo erg tegen dat er voor ons niks anders opzit dan het evenement Reuring aan Zee bij Paal 14 af te zeggen.'

Na die mededeling hebben boze feestgangers een Facebook-pagina gemaakt: Project Reuring X. De lokale politiek heeft bezorgd gereageerd vanwege de verwijzing naar Project X in Haren. Op de pagina is burgemeester Jos Wienen afgebeeld als Hitler, compleet met een Hitlersnorretje en een hakenkruis om zijn arm. De gemeente zegt Project X-achtige rellen niet te zullen accepteren. De maker van de pagina zegt dat zijn pagina alleen was bedoeld om te laten zien hoeveel mensen het jammer vinden dat het zo loopt. Paal 14: 'Wij hopen dat de Gemeente Katwijk in de toekomst tot inzicht komt dat dit soort evenementen Katwijk ook op de kaart zetten en dus niet alleen voor Katwijkers zelf leuk zijn.'