De toekomstplannen van Microsoft

Satya Nadella is sinds 2014 de directeur van Microsoft. In een interview met ZDNet gaf hij interessante informatie over de toekomstige plannen van Microsoft. Hij heeft het onder andere over je telefoon als pc, GigJam en HoloLens.

In het verleden heeft Microsoft de fout gemaakt om de pc te zien als het vertrekpunt van alles. Dat concept bleek al snel achterhaald te zijn. Nu draait het allemaal om de smartphone, maar Nadella beseft ook dat dit snel kan veranderen. Om deze uitdaging te ondervangen pakt Microsoft het anders aan.

Nadella op de praatstoel 

Overal Microsoft
Microsoft wil overal aanwezig zijn in de maatschappij bij zoveel mogelijk eindgebruikers. De eindgebruiker kan een student zijn, maar ook een bedrijf en Nadella wil producten maken die iedereen kan gebruiken. Dit strekt zich ook uit naar mobiele apparaten. Ondanks het feit dat Microsoft heeft besloten slechts twee Windows Phones per jaar te lanceren, betekent dit dus niet dat zij zich terugtrekken van de mobiele markt. Het idee is om iedere mobiele gebruiker te laten werken met software van Microsoft, waarbij zij steeds vaker hun Microsoft Account (MSA) gebruiken. Het lijstje van applicaties waar Nadella specifiek aan denkt als het gaat om mobiele dominantie, zijn Skype, Outlook, Wunderlist (een concurrent van Evernote, waarmee je lijstjes en notities kan maken en delen) en Sunrise (agenda app en directe concurrent van iCloud Calender en Google Agenda) met op de achtergrond de One Cloud van Office 365 en de identiteitsmanagementsoftware van Azure Active Directory. De meeste van deze applicaties draaien gewoon op iOS. Op de iPhone is Outlook zelfs het beste programma om je Gmail en je Exchange mee te benaderen.

Je telefoon als pc
Nadella denkt dat de opzet om Windows 10 te laten draaien op pc’s en mobiele apparaten Microsoft het grote voordeel geeft ten opzichte van Apple. Apple zit namelijk met de verschillen tussen Mac OS en iOS. [Dit is wat Satya Nadella zegt en niet iemand van de redactie van FOK! Let daarop in de reacties alsjeblieft.]

Een van de stokpaardjes wordt `Continuum for Phones`. Hiermee kun je een Windows Phone aansluiten op een beeldscherm en laten functioneren als een pc. Een toetsenbord en muis kunnen draadloos via Bluetooth worden toegevoegd. Voor ontwikkelaars komen er tools om hun applicaties hiermee te laten werken. Zoals reeds bekend kunnen Windows Phones met Windows 10 in de toekomst ook Android en iOS apps draaien. In principe kunnen Android- en iOS-apps ook schaalbaar worden gemaakt. Apple zet in op Continuity, waarmee gebruikers naadloos kunnen wisselen tussen iPad, iPhone en Mac. Microsoft laat de consument hetzelfde apparaat gebruiken in meer verschillende situaties. Het feit dat je met een Windows Phone toegang hebt tot alle verschillende soorten apps is natuurlijk ook interessant.

Microsoft zet in op drie categorieën Windows Phone.

  1. Het vlaggenschip met alle toeters en bellen, zoals Continuum.
  2. Het zakenmodel met toegepaste bedrijfssoftware, workflowsynchronisatie en extra beveiliging
  3. Het budgetmodel voor Skype en Office voor mensen die voor het eerst een smartphone gebruiken.

Een grote familie
Op dit moment heeft Windows Phone slechts drie procent van de smartphone-markt in handen. De flexibiliteit die Microsoft aanbiedt kan de verhouding flink verschuiven, maar dat is niet eens het uitgangspunt. Nadella kijkt voornamelijk naar de samenwerking tussen een miljard desktop pc’s, Xbox, HoloLens en Band (concurrent van de Apple Watch).

Microsoft Band

Het is het grote geheel van een apparaten-familie. Windows 10 betekent niet meer gebonden zijn aan een form factor, maar één besturingssysteem dat naadloos overloopt tussen grote en kleine hardware. Software wordt dus niet ontwikkeld voor drie procent van de smartphones, maar voor de gehele familie. Dat maakt het ontwikkelen voor Windows 10 een stuk interessanter, dan het programmeren voor bijvoorbeeld `slechts Android`. Een app die in de Windows Store beschikbaar is, komt ook meteen via het Startmenu onder de aandacht van alle desktopgebruikers. Daarnaast is de app ook meteen beschikbaar voor Xbox en HoloLens.

Als bedrijven geen Windows-apparaten willen maken, dan doet Microsoft dat zelf. Nadella denkt niet dat het zo ver komt, maar houdt wel rekening met dit scenario.

HoloLens
De eerste versie van Microsoft HoloLens is voornamelijk gericht op bedrijven en industriële toepassingen. Nadella denkt daarbij aan gezondheidszorg, ziekenhuizen en verkoopafdelingen.

Qua gaming wil Microsoft met HoloLens een nieuw genre te creëren, namelijk mixed reality. Om dit te promoten hebben ze een groot gamesucces nodig en daarom is Minecraft indertijd gekocht. Het is een hit op pc, console, iOS en Android. Naast bedrijfstoepassingen en gaming is er ook een brede focus op entertainment. Helaas moeten de consumententoepassingen wachten op ten minste de tweede versie van HoloLens.

Windows wil samenwerken
Nadella ziet Windows als een open platform dat graag met andere bedrijven samenwerkt om betere producten te maken. Veel producten draaien op Windows en met samenwerking worden deze alleen maar beter. Daarom werken ze al nauw samen met bijvoorbeeld Adobe en Dropbox. Ook ziet Nadella mogelijkheid om op Azure- en Office-gebaseerde producten samen met anderen te ontwikkelen. Als voorbeeld noemt hij Salesforce, een bedrijf dat je verkoopadministratie in de cloud kan zetten. Zij werken nu al veel samen met Microsoft.

 

Nadella wil graag samenwerken met Google. Op dit moment is er geen YouTube op Windows Phones en dat is een groot gemis. Nadella ziet daarnaast de kennis en kunde van Google-ontwikkelaars graag toegepast op applicaties die zij kunnen ondersteunen.

GigJam
Een ander stokpaardje waar Nadella veel van verwacht is GigJam. GigJam is een applicatie waarmee je stukjes informatie kunt verzamelen uit verschillende andere programma's en delen met collega's. Met behulp van Cortana (de ingebouwde spraakgestuurde assistent van Microsoft) kun je informatie uit databases, e-mails, agenda's et cetera met elkaar verbinden, aantekeningen erbij zetten en doorsturen. Het is Groove, OneNote en meer in een pakket.

GigJam werkt op Windows 10, Android, iOS en Mac OS. Je kunt dus iedereen tegelijk bereiken, wat hun favoriete platform ook mag zijn.

GigJam Het idee achter GigJam kwam niet alleen van wensen van de consument . Het is wat Microsoft denkt waar de consument in de directe toekomst behoefte aan heeft.

Ten slotte
Satya Nadella is een gedreven man met veel ideeën en idealen. De toekomst voorspellen is niet zo makkelijk als het soms lijkt en we zijn benieuwd in hoeverre deze strategie succesvol is. Voor de nieuwsgierige lezers, Nadella gebruikt zelf een Windows Phone 830.