Nederland helpt im- en export Gaza met nieuwe scanner

Nederland geeft de Palestijnse Autoriteit een nieuwe scanner om meer in- en uitvoer van goederen uit Gaza mogelijk te maken. "Dat is goed voor de mensen in Gaza. Tegelijkertijd wordt rekening gehouden met de legitieme Israëlische veiligheidszorgen", aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag.

Met zo'n scanner kunnen containers op hun inhoud worden gecontroleerd. Er staat al langer een door Nederland gedoneerde scanner bij een grensovergang tussen Gaza en Israël. Ook wordt de plaatsing van scanner bij de grens tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië voorbereid.

Israël en de Palestijnse Autoriteit willen veel meer handel mogelijk maken voor Gaza en daarom komt er nu nog één voor Gaza, aangeboden op verzoek van zowel de Palestijnse Autoriteit als de Israëlische regering.

Twee-statenoplossing
Nederland vindt het "cruciaal" dat Israël meer export toelaat vanuit de Palestijnse gebieden. "Als het goed gaat met de welvaart in Gaza draagt dit bij aan een klimaat waarin onderhandelingen over een twee-statenoplossing mogelijk zijn",denkt Koenders.

Nederland gaf in 2012 de eerste scanner. "Zowel de Palestijnse Autoriteit als Israël is het er over eens dat de eerste scanner doorslaggevend is geweest voor hervatting van het handelsverkeer tussen beide gebieden"', zegt Koenders.

Afhandeling
Sinds het plaatsen van de eerste scanner is het aantal vrachtwagens dat per dag vanuit Gaza de grens over gaat, gestegen van 200 naar 530. Daarbij gaat de afhandeling aan de grens sneller .

De nieuwe scanner wordt eigendom van de Palestijnse Autoriteit, maar bediend door Israël.