Touretappe van vandaag: laatste dag Pyreneeën

De renners krijgen vandaag weer een loeizware etappe voor hun kiezen in de Tour de France. De bijna 200 kilometer door de Pyreneeën met vier beklimmingen eindigt op Plateau de Beille, een col van buitencategorie.

Een uitgelezen dag om de knechten van Froome zo vroeg mogelijk te laten lossen om de Brit te isoleren. Of de rest van de top tien dit gaat proberen is de vraag, maar er wordt wel veel spektakel verwacht!

Lannemezan
Het dorpje Lannemezan kent 6500 inwoners en kan als vrij sportief worden gezien. In 2002 en 2004 was Lannemezan ook startplaats van de rit naar Plateau de Beille. Vier jaar daarna was de Tour voor het laatst in deze plaats. Toen startte de rit naar Foix in het dorp. De etappe werd toen gewonnen door de Noor Kurt-Asle Arvesen.

Plateau de Beille
Het wordt de zesde keer dat Plateau de Beille is opgenomen in de Tour de France. In vier van de vijf voorgaande keren wist de uiteindelijke winnaar van de Tour de France de etappe te winnen. In 1998 (Marco Pantani), 2002 en 2004 (Lance Armstrong) en 2007 (Alberto Contador) was dit het geval. De laatste keer dat de Tour hier was won er echter een outsider. De Belg Jelle Vanendert zag dat de klassementsrenners naar elkaar bleven kijken tijdens de klim en profiteerde daar optimaal van. Thomas Voeckler verdedigde toen wel met succes zijn gele trui. 

Etappebeschrijving
Het eerste deel van de rit zal waarschijnlijk een ode worden aan Fabio Casartelli. Het is dit jaar 20 jaar geleden dat hij dodelijk gewond raakte na een val in de afdaling van de Col de Portet-d'Aspet. De tweede categorie klim zit in het begin van de etappe. Na de afdaling koersen de renners naar de Col de la Core, een klim van eerste categorie. Die klim is 14,1 kilometer lang aan 5,7%, waarbij het tweede deel van de klim het zwaarste is.

Na een afdaling en twintig kilometer vallei maken de renners zich op voor de volgende klim. De Port de Lers is 12,9 kilometer lang met een stijgingspercentage van 6%. Het middendeel kent stukken van bijna negen procent, dus het is een niet te onderschatten berg. Na een lange afdaling en tien kilometer vallei wacht de slotklim.

Profiel van de twaalfde etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de twaalfde etappe (Bron: LeTour.fr)

De slotklim is echt knetterzwaar. Het begin van de Plateau de Beille is het zwaarste. De eerste kilometers van de bijna zestien kilometer lange klim gaat aan negen procent gemiddeld, waarna de klim iets afvlakt. Desondanks blijft het tussen de zeven en acht procent stijgingspercentage schommelen, totaan de slotkilometer. Profiel van Plateau de Beille (Bron: LeTour.fr)Profiel van Plateau de Beille (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de elfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 41h 03' 31''
2. Tejay Van Garderen VS BMC + 02' 52''
3. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 09''
4. Alejandro Valverde Spa Movistar + 03' 59''
5. Geraint Thomas GBr Team Sky + 04' 03''
6. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 04' 04''
7. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 04' 33''
8. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 04' 35''
9. Warren Barguil Fra Warren Barguil + 06' 44''
10. Bauke Mollema NED Trek + 07' 05''
11. Vincenzo Nibali Ita Astana + 07' 47''
12. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 09' 26''
13. Samuel Sanchez Spa BMC + 10' 27''
14. Pierre Rolland Fra Europcar + 13' 57''
15. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 16' 33''
16. Dan Martin Ier Cannondale-Garmin + 16' 38''
17. Rigoberto Uran Col Etixx-Quick Step + 17' 55''
18. Jakob Fuglsang Den Astana + 19' 14''
19. Joaquim Rodriguez Spa Kastuha + 20' 42''
20. Romain Bardet Fra AG2r + 22' 07''

FOK!sport favorieten voor de etappe
 
Gisteren kregen de aanvallers al de kans om te winnen, maar vandaag zullen de toppers toch wel de grote  Pyreneeënrit willen pakken. Al is de vraag of iedereen buiten Froome daar zin in heeft, aangezien de Brit wel erg sterk oogt. Toch denken we dat een elitegroep zal gaan strijden om de zege, met de geletruidrager als de grootste favoriet.

***** Chris Froome
**** Nairo Quintana
*** Alejandro Valverde, Bauke Mollema
** Robert Gesink, Tejay Van Garderen
* Warren Barguil, Pierre Rolland, Alberto Contador