Tsipras: akkoord voorkomt 'Grexit'

Met het akkoord in Brussel is het mogelijke vertrek van Griekenland uit de eurozone vermeden, zei de Griekse premier Alexis Tsipras maandag na afloop van het schuldenoverleg in Brussel. "We vochten een zware strijd", liet hij weten. "We hebben het best mogelijke resultaat bereikt."

Het akkoord zorgt volgens de bewindsman voor financiële stabiliteit en creëert mogelijkheden voor economische groei. Door de deal heeft Griekenland zijn financiering voor de middellange termijn zeker gesteld. Het akkoord kan Griekenland uit zijn economische crisis halen en kan ervoor zorgen dat de bankensector niet in elkaar stort, aldus Tsipras.

Dit alles betekent wel dat Griekenland flink aan de bak zal moeten met hervormen. Het doorvoeren hiervan zal lastig worden, erkende de premier. Ook in eigen land staat de Griekse regering volgens hem nog een strijd te wachten.

Er zijn radicale veranderingen nodig om het land los te maken van de "oude oligarchie", verklaarde Tsipras. De lasten zullen volgens hem op een rechtvaardige manier over de Griekse samenleving worden verdeeld. Deze keer zullen ook mensen moeten meebetalen die eerder tijdens de crisis buiten schot vielen.

Tsipras: akkoord voorkomt 'Grexit'
Tsipras: akkoord voorkomt 'Grexit' (Foto: ANP)