Haarlemmerliede zet zichzelf in de etalage

De Noord-Hollandse gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude doet zichzelf 'in de verkoop'. Buurgemeenten als Velsen en Haarlem mogen een bod uitbrengen, maar ook een fusie met Bloemendaal of Heemstede hoort tot de mogelijkheden. Dat meldt vakblad Binnenlands Bestuur maandag.

"We willen wel het heft in eigen hand houden", aldus de burgemeester van de 5500 inwoners tellende gemeente. De 52-jarige Pieter Heiliegers (VVD) noemt het een bijzonder besluit dat de gemeenteraad unaniem heeft besloten de eigen zelfstandigheid op te geven. "We moeten kijken naar het belang van onze bewoners en ondernemers. De kwaliteit van onze dienstverlening en ons bestuur staat onder druk." Het samengaan met een andere gemeente mag van de raad niet ten koste gaan van de leefbaarheid en het groen.

Heiliegers is er van overtuigd dat zich overnamekandidaten zullen melden. "We liggen in een strategisch gebied. We zijn de achtertuin van Schiphol, er lopen grote sporen en snelwegen door het gebied. Onze buren vinden ons interessant."