Djokovic prolongeert Wimbledon-titel

Novak Djokovic heeft zondag zijn titel op het tennistoernooi van Wimbledon geprolongeerd. In de eindstrijd van het Londense grandslam was de Serviër met 7-6 (1) 6-7 (10) 6-4 6-3 te sterk voor Roger Federer. Het was voor Djokovic zijn derde Wimbledon-eindzege.

Vooral in de eerste twee sets van de partij, die halverwege even stil lag vanwege een regenbui, zaten beide tennissers dicht bij elkaar in de buurt. In het eerste bedrijf slaagden de kemphanen er niet in een beslissende break te plaatsen, ondanks de twee setpoints die Federer bij een stand van 6-5 op de service van Djokovic kreeg. In de tie-break was de Serviër daarna veel te sterk.

De tweede set was een klassieker. De elfde game, die tien minuten duurde en waarin Djokovic na vier deuces zijn service hield, was ijzingwekkend spannend. De tie-break was zo mogelijk nog zenuwslopender. Het niveau was torenhoog en Federer won de beslissende game met 12-10, na in totaal niet minder dan zeven setpoints van Djokovic te hebben weggewerkt.

Daarna verloor Federer - met liefst 35 fouten aanzienlijk minder scherp dan in zijn magistrale halvefinaleduel vrijdag tegen Andy Murray - zijn grip op de partij. Djokovic brak hem vlak voor de regenpauze, genoeg voor de overwinning in de derde set. De nummer één van de wereld speelde op de toppen van zijn kunnen en strafte elke fout van Federer genadeloos af. In de laatste set vocht Federer voor wat hij waard was, maar twee breaks (in de vijfde en in de laatste game) werden hem fataal.

Djokovic won dit jaar ook de Australian Open. De Wimbledon-titel is de negende grandslamzege van zijn carrière.

Novak Djokovic voor de derde keer de beste op het gras van Wimbledon. (PRO SHOTS/Action Images)
Novak Djokovic voor de derde keer de beste op het gras van Wimbledon. (PRO SHOTS/Action Images)