BMC wint ploegentijdrit, Froome blijft in gele trui

BMC heeft de ploegentijdrit gewonnen in de Tour de France. De ploeg met kopman Tejay Van Garderen was in de lastige rit naar Plumelec 0,62 seconden sneller dan het Team Sky van topfavoriet Chris Froome. De Brit bleef wel in het bezit van de gele leiderstrui.

De strijd om de dagzege ging zoals verwacht tussen de ploegen van de diverse kanshebbers voor het eindklassement. Het Astana van Vincenzo Nibali was de eerste die aan de bak moest van de favorieten en zetten de tot dan toe snelste tijd neer. Movistar (met Nairo Quintana en Alejandro Valverde) had de ploegentijdrit beter ingedeeld en pakten in het tweede deel tijd op zowel Tinkoff-Saxo als Astana.

De Spaanse formatie lag op het eerste en tweede tussenpunt wel achter op BMC en Sky, die tot twee keer toe dezelfde tijd reden. Bij dat tweede tussenpunt had Movistar hun achterstand al gehalveerd en de winnaar zou op de twee kilometer lange slotklim bepaald worden. BMC hield op de streep vier seconden voorsprong op Movistar, maar moest nog wachten tot de laatste ploeg binnenkwam.

Sky was aan de voet van de slotklim vijf seconde sneller dan BMC, maar de mannen van Froome bleken op de klim zelf de benen niet meer te hebben. Ze verloren net genoeg tijd om de ritzege aan BMC over te moeten laten. Het verschil was echter miniem; 0,62 seconden.

LottoNL-Jumbo verloor al vrij snel Laurens ten Dam en Bram Tankink, maar zette toch een knappe negende tijd neer op 1.14 minuut van BMC. Daarmee won Robert Gesink tijd op de meeste directe concurrenten voor een top tien plek. Daarbij won hij ook tijd op Bauke Mollema, die met zijn ploeg Trek elf seconden achter Lotto eindigde.

Uitslag negende etappe

# Ploeg Tijd
1. BMC 32' 15''
2. Team Sky + 00' 01''
3. Movistar + 00' 04''
4. Tinkoff-Saxo + 00' 28''
5. Astana + 00' 35''
6. IAM Cycling + 00' 38''
7. Etixx-Quick-Step + 00' 45''
8. Lampre-Merida + 00' 48''
9. LottoNL-Jumbo + 01' 14''
10. AG2r + 01' 24''