Touretappe van vandaag: finish op Mûr-de-Bretagne

Een week geleden stonden honderdduizenden mensen in een verhit Utrecht te kijken naar de openingstijdrit in de Tour de France. Na een week, en vele valpartijen en enkele mooie ritten, hebben we zonder een grote berg gezien te hebben grote favoriet Chris Froome in de gele trui.

Vandaag hebben de renners weer een rit met een lastige finale voor de boeg. Nog geen grote cols in de buurt, maar wel finish op de Mûr-de-Bretagne. De klassementsrenners zullen alert moeten zijn tijdens deze lastige klim naar de finish.

Rennes
Rennes is de hoofdstad van Bretagne en heeft ruim 200.000 inwoners. Het is een grote studentenstad met circa 60.000 studenten en staat verder bekend om meerdere festivals, waarvan Transmusicales de bekendste is.

Rennes was in het verleden tien keer start- en finishplaats in de Tour de France. De laatste keer dat de ronde hier reed was in 2006. Toen won Serhiy Honchar de individuele tijdrit van 52 kilometer met een minuut voorsprong op Floyd Landis. De Oekraïner pakte ook de gele trui met een voorsprong van één seconde op de Amerikaan.

Mûr-de-Bretagne 
Mûr-de-Bretagne ligt in het hart van Bretagne en heeft ruim 2.000 inwoners. Vlakbij het dorp ligt de Guerlédan dam. De dam is twaalf kilometer lang en omvat een gebied van ruim vierhonderd hectare.

Eén keer eerder werd er in de Tour de France gefinisht op de Mûr-de-Bretagne. In 2011 wist Cadel Evans de etappe te winnen op de klim, al dacht Alberto Contador te hebben gewonnen. Daarnaast is de berg diverse keren opgenomen in het parcours. Zo maakte het in 1947 deel uit van het parcours van de individuele tijdrit. Deze tijdrit was toen 'slechts' 139 kilometer lang.

In 2011 dacht Contador (m) te hebben gewonnen, maar hij werd afgetroefd door Evans (r) (Pro Shots/Dppi)In 2011 dacht Contador (m) te hebben gewonnen, maar hij werd afgetroefd door Evans (r) (Pro Shots/Dppi)

Etappebeschrijving
Het zwaartepunt van de etappe ligt in de slot met de klim van Mûr-de-Bretagne . De klim is twee kilometer lang en de eerste kilometer heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. De rest van de klim is minder lastig, maar wel lastig genoeg om de meeste sprinters te lossen. 

Vier jaar geleden streden de klassementsrenners om de zege op de Mûr. Alberto Contador dacht toen gewonnen te hebben, maar de finishfoto wees uit dat Cadel Evans toch de winnaar was. Hij wist dat jaar zijn eerste, en enige, eindzege te pakken in de Tour de France.

Profiel van de achtste etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de achtste etappe (Bron: LeTour.fr)

FOK!sport favorieten voor de etappe
Vier jaar geleden streden de klassementsrenners om de zege op de slotklim, al kwam Thor Hushovd als sterke sprinter nog wel in de top vijf terecht. Een sterke Peter Sagan zou minstens hetzelfde moeten kunnen en wellicht zelfs de zege kunnen pakken. Al is deze aankomst ook een kolfje naar de hand van Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez. Het meest waarschijnlijk is dat hun om de zege strijden. Voor de klassementsrenners geeft finishen in de top drie ook nog een bonus op; namelijk enkele bonificatieseconden.

***** Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez
**** Peter Sagan, Alberto Contador
*** Vincenzo Nibali, Chris Froome
** Dan Martin, Greg van Avermaet
* Robert Gesink, Alexis Vuillermoz