UNHCR: migratiecrisis dreigt voor Griekenland

Griekenland ziet zich geconfronteerd met een ongekende migrantencrisis, die verder wordt verergerd door de armoede in het land. Dat stelt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vrijdag.

Volgens UNHCR zijn ruim 77 duizend vluchtelingen dit jaar over zee naar Griekenland getrokken, een gemiddelde van duizend per dag. De meeste vluchtelingen willen via de Balkan doorreizen naar landen in het westen en noorden van Europa. De autoriteiten zijn niet in staat de enorme toestroom te verwerken, onder meer vanwege de forse bezuinigingen die het land al jaren heeft doorgevoerd in ruil voor noodleningen.

Wat UNHCR betreft moet Europa meer doen om Griekenland te helpen bij het verwerken van de migranten. "Griekenland maakt deel uit van de Europese Unie en dit is aan de gang in Europa", zei UNHCR-woordvoerder William Spindler. "We willen dat de EU een actievere rol gaat spelen."

Het zwaarst getroffen eiland is Lesbos, waar ongeveer de helft van alle vluchtelingen dit jaar aan land zijn gekomen. "We hebben onlangs op een enkele dag 1600 mensen geregistreerd", aldus Spindler. "Griekenland heeft dringend hulp nodig en we verwachten dat Europa bijspringt."