Kerry begint geduld te verliezen met atoomoverleg Iran

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft donderdag gedreigd weg te lopen uit de onderhandelingen tussen Iran en de zes grote mogendheden. Beide partijen slagen er waarschijnlijk niet in voor vrijdagochtend een akkoord te bereiken over het Iraanse atoomprogramma, liet Kerry doorschemeren.

De nieuwe vertraging maakt een snelle uitvoering van een eventueel akkoord weer wat moeilijker. Als de deadline van vrijdag sneuvelt kan het Amerikaanse Congres een verlichting van de sancties tegen Iran zestig dagen lang blokkeren. Komen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland er toch het komende etmaal nog uit, dan geldt slechts een wachttijd van dertig dagen.

Dat verschil is belangrijk, omdat Iran aandringt op een snelle versoepeling van de economische strafmaatregelen. Als de internationale gemeenschap minder sanctieverlichting te bieden heeft is Iran zelf ook minder geneigd over de brug te komen, denken deskundigen.

Het Witte Huis vreest bovendien dat de tegenstanders van een akkoord met Iran de zestig dagen bedenktijd voor het Congres zullen aangrijpen om een felle campagne tegen de overeenkomst op touw te zetten. Het is niet denkbeeldig dat de VS dan liever voor september, als weer een blokkade van maximaal dertig dagen geldt, een nieuwe onderhandelingsronde afspreken.

'Tijdperk na de sancties'
Kerry liet de pers weten zich 'niet te haasten en niet te laten opjagen'. Hij verzekerde dat hij de onderhandelingen niet eindeloos zou laten doormodderen. "We kunnen niet voor eeuwig wachten op een beslissing. Als de moeilijke knopen niet worden doorgehakt zijn we absoluut bereid een eind aan dit proces te maken." Niet eerder liet Kerry zijn ongeduld en frustratie over de opstelling van Iran in het overleg zo duidelijk blijken.

Toch klinken er ook veelbelovende geluiden uit de onderhandelingsruimtes en de wandelgangen. Zo gaf de Iraanse president Hassan Rouhani te kennen dat zijn land zich opmaakt voor een 'tijdperk na de sancties'. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov toonde zich optimistisch en zei zich klaar te maken om ook in Wenen aan te schuiven. En de Amerikaanse onderhandelaarsploeg heeft woensdag ruggenspraak gehouden met president Barack Obama, wat ook geldt als een blijk van geboekte vooruitgang. Dat gebeurde voor het laatst vlak voor het interim-akkoord tussen Iran en de 5+1 werd gesloten in april.

De huidige onderhandelingsronde, die 27 juni begon, is al tweemaal verlengd.

Kerry begint geduld te verliezen met atoomoverleg Iran
Kerry begint geduld te verliezen met atoomoverleg Iran (foto: ANP)