Vrijheid van Panorama overleeft stemming

Uw vakantiekiekjes zijn - in een aantal landen - nog steeds veilig en ook film- of documentairemakers kunnen opgelucht adem halen nu het Europees Parlement niet heeft ingestemd met een beperking van de vrijheid van panorama, meldt villamedia.

Indien het voorstel wel zou zijn aangenomen zouden foto's van onder meer architectuur (gebouwen, bruggen e.d.) en kunstwaren die in de openbare ruimte staan niet meer zomaar gedeeld of gepubliceerd kunnen worden.

In landen als België en Italië is deze regel wel van toepassing en mogen foto's van bijvoorbeeld het Atomium in Brussel niet zonder voorafgaande toestemming op je social media account gezet worden en als het Europees Parlement zou hebben ingestemd zou deze beperking voor de gehele EU gelden. Dat zou betekenen dat voor ieder commercieel gebruik van een foto, kunstwerken of gebouwen toestemming gevraagd moest worden. Ook persoonlijk gebruik kan in een aantal gevallen als commerciëel worden aangemerkt. Denk hierbij aan een blog die voorzien is van een banner, of publicatie op sociale media die voorzien is van advertenties.

Europarlementariër Marietje Schaake is blij dat de controversiële tekst is weggestemd, maar ze zegt niet te vroeg te juichen: "de discussie over de hervorming van auteursrechten is nog lang niet voorbij". Naar verwachting komt de Europese Commissie eind dit jaar met een voorstel om het auteursrecht te hervormen.