Kim executeert er op los in N-Korea

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft sinds zijn aantreden 3,5 jaar geleden zo'n zeventig functionarissen laten executeren. Dat zei de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung-se, aldus het persbureau Yonhap donderdag.

Volgens de bewindsman liet Kim daarmee ongeveer zeven keer zoveel mensen uit de weg ruimen als zijn vader Kim Jong-il in de eerste drie jaar van zijn bewind. "Het is extreem ongewoon", zei minister Yun Byung-se er nog bij.

Volgens de Zuid-Koreaanse geheime dienst zou Kim overigens nog bloeddorstiger zijn. Die houdt het op negentig terechtgestelden.

Kim deinst er ook niet voor terug familieleden uit de weg te ruimen. Een voorbeeld is zijn oom Yang Song-thaek, die in een showproces ter dood werd veroordeeld wegens verraad. Chinese media meldden daarna dat Kim zijn oom door uitgehongerde honden had laten verscheuren en dat hij dat met eigen ogen had aanschouwd.

Het schrikbewind van hun leider jaagt Noord-Koreanen die in het buitenland (mogen) werken de stuipen op het lijf, aldus minister Yun. Volgens hem zijn er steeds meer die hun heil zoeken in Zuid-Korea en daar asiel vragen.

Kim executeert er op los in N-Korea
Kim executeert er op los in N-Korea (Foto: ANP)