NVM-makelaars verkopen kwart meer woningen

NVM-makelaars hebben in het tweede kwartaal ruim een kwart meer woningen verkocht, zowel ten opzichte van het vorige kwartaal als in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)

In totaal verkochten de bij deze brancheorganisatie aangesloten makelaars 37.145 woningen. De laatste keer dat dat voorkwam in een kwartaal was in 2007, voor de crisis die zich in de loop van het jaar daarop aandiende. Voor de totale markt geldt dat naar schatting 50.000 woningen een nieuwe eigenaar kregen.

De woningen gingen van de hand tegen een gemiddelde prijs van 224.000 euro. Dat is 3,9 procent hoger dan een jaar geleden, maar nog altijd 12 procent onder het niveau op de top van de markt voordat de crisis inzette. Ten opzichte van het eerste kwartaal steeg de gemiddelde prijs met 2,6 procent. Niet eerder sinds het tweede kwartaal van 2001 was deze kwartaal-op-kwartaal prijsstijging zo hoog, zegt de NVM.

Duurdere woningtypen verkopen steeds beter. Het afgelopen kwartaal was 28 procent van de huizen die NVM-makelaars verkochten een twee-onder-eenkapwoning of vrijstaande woning. Hieruit blijkt dat de doorstroming op de woningmarkt steeds beter op gang komt, zegt voorzitter Ger Hukker. Hij stelt ook vast dat inmiddels ook buiten de stedelijke gebieden steeds meer woningen worden verkocht.

Al acht kwartalen op rij nemen de woningverkopen ten opzichte van een jaar eerder toe. ,,En waar de verwachting was dat de groei van het aantal transacties gedurende het jaar af zou gaan nemen, lijkt de woningmarkt er juist nog weer een schepje bovenop te doen'', aldus Hukker.

Hij verwacht dat de lage rente en het toegenomen consumentenvertrouwen ook in het derde kwartaal een positief effect hebben op de verkopen.