Albasini uit Tour, De Gendt breekt rib

Wielerploeg Orica-GreenEdge zit in de hoek waar de klappen vallen. Michael Albasini heeft woensdag zijn linkerarm gebroken in de rit naar Amiens en stapt donderdag niet meer op in de Tour de France. Eerder zag de ploeg al Simon Gerrans en Daryl Impey afhaken na de grote valpartij van maandag in België.

De Australische ploeg meldde woensdagavond dat de Zwitser Albasini twee keer was gevallen in de vijfde etappe naar Amiens. In het ziekenhuis kwam de breuk in de linkerbovenarm van de 34-jarige wielrenner aan het licht.

Tot overmaat van ramp heeft Orica-renner Michael Matthews sinds de grote valpartij op maandag dagelijks grote moeite om de streep te halen. Hij staat door zijn blessures laatste in het algemeen klassement, op bijna een uur van geletruidrager Tony Martin.

Thomas De Gendt van Lotto-Soudal heeft een gebroken rib overgehouden aan een valpartij vroeg in de vijfde etappe. De 28-jarige coureur smakte al na 12 kilometer tegen het asfalt. De Gendt reed de etappe naar Amiens desondanks uit en kwam op ruim 14 minuten van zijn winnende ploeggenoot André Greipel over de finish.

Bij nader onderzoek in het ziekenhuis bleek dat De Gendt een gebroken rib en gekneusde schouder heeft opgelopen. Mogelijk stapt de nummer drie uit de Giro van 2012 donderdag toch 'gewoon' weer op de fiets. Daarover beslist De Gendt donderdagochtend pas, meldde zijn ploeg.

De Belg is al de derde renner van Lotto-Soudal die gehavend rondfietst in het peloton, na Adam Hansen (schouder) en Greg Henderson (gebroken rib). De Australiër en Nieuw-Zeelander zijn ondanks hun verwondingen nog steeds in koers.