'The Metalkids Are All Right'

Mensen die in de jaren 80 naar Heavy Metal luisterden zijn geen overtuigde satanisten geworden. Althans, de meeste niet. Ook hebben ze niet massaal zelfmoord gepleegd en lang niet iedereen is er als junkie uitgekomen. Sterker nog, de metalheads uit die tijd kijken met veel plezier terug op hun jeugd en zijn beter aangepast aan de maatschappij dan liefhebbers van andere muziek.

Achteraf gezien is af en toe spijbelen, stiekem een jointje roken en op je walkman naar Slayer luisteren een goede zet geweest. Dit blijkt tenminste uit een onderzoek van Humboldt State University getiteld Three Decades Later: The Life Experiences and Mid-Life Functioning of 1980s Heavy Metal Groupies, Musicians, and Fans.

Alhoewel veel liefhebbers van de betere teringherrie zich vroeger bezighielden met zaken waar Ian Dury ooit enthousiast over zong (Sex & Drugs & Rock 'n Roll), de kameraadschap en de geestelijke verwantschap van de hardrockers van weleer heeft ze een duidelijk voordeel gegeven. Zeker wanneer je dit vergelijkt met andere groepen uit de jaren 80, volgens het onderzoek zoeken zij eerder hulp op het emotionele vlak en bezoeken ze vaker een psychiater. Rick Ashley is blijkbaar in staat geweest het menselijke brein permanent te beschadigen.

Het grappige is dat deze studie haaks staat op wat bezorgde ouders (verenigd in de PMRC) destijds te zaniken hadden over deze zondige muziek. Zoals eerder gezegd: metal zou leiden tot het vereren van Lucifer, drugsgebruik verheerlijken en in het ergste geval zou iemand die Iron Maiden wel een toffe band vind, zelfmoord kunnen gaan plegen. Zo moest Judas Priest bijvoorbeeld voor de rechter verschijnen omdat hun albums subliminale boodschappen zouden bevatten.

Andere (eerdere) onderzoeken waren wat minder enthousiast over het luisteren naar snerpende gitaren. Studies uit de jaren negentig zouden aantonen dat metalheads meer impulsief zouden zijn, cynisch, gestoord, agressief en zouden ook nog eens met meerdere partners seks zouden hebben gehad. De horror, de horror. Weer andere studies hebben laten zien dat luisteraars van harde metaal betere cijfers zouden halen dan klasgenoten en bovendien een hoger IQ zouden hebben. Ook zou er van Heavy Metal een kalmerende werking uitgaan.

Wie er zin in heeft, kan hier het hele onderzoek even nalezen.

Pinkpop 2014 (Foto: Serena Cloodt)
Wie is er niet groot mee geworden?