Touretappe van vandaag: wind en een lastige finale

Etappe zes alweer in de Tour de France. De renners moeten vandaag 191,5 kilometer afleggen van Abbeville naar Le Havre en het kan weer een spectaculaire rit te worden. Er is weer een grote kans op waaiers en daarnaast moeten de renners een lastige finale rijden naar de finish.

Klassementsleider Tony Martin zal dus goed bij de les moeten blijven om zijn gele trui te behouden. Ook voor de klassementsrenners blijft het een zaak van goed voorin te zitten op de juiste momenten.

Abbeville
Vanuit historisch oogpunt is Abbeville wellicht bekend vanwege het bloedbad van Abbeville tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen werd een grote groep ‘vijandige Belgen en vijandelijke buitenlanders’ afgevoerd en in Abbeville onder een kiosk opgesloten. Toen de Duitsers de stad gingen bombarderen dachten de Franse soldaten dat de gevangen bevrijd zouden worden door de Duitsers en ze besloten alle gevangenen zonder proces te executeren. Na de 21e executie wist luitenant Leclabart de slachtpartij alsnog te stoppen.

De Tour vertrekt voor de tweede keer vanuit Abbeville, een stad van 25.000 inwoners met liefst 74 (!) verschillende sportclubs. In 2012 vertrok de vierde etappe naar Rouen ook in de stad. De rit werd gewonnen door André Greipel.


André Greipel won in 2012 een etappe die startte in Abbeville, vandaag is hij weer een kanshebber. (Bron: YouTube)

Le Havre
Le Havre was al tien keer aankomstplaats in de Tour de France. De laatste keer dateert echter alweer van 1995, toen Mario Cipollini de vierde etappe wist te winnen. In 1991 was de laatste keer dat er een etappe vertrok vanuit Le Havre. Toen wist Jean-Paul van Poppel de rit de winnen die toen aankwam in Argentan.

De stad zelf heeft een rijke geschiedenis. De naam van de stad, 'De Haven', verklapt natuurlijk al dat de haven een belangrijke invloed heeft. Het is de op één na belangrijkste haven van het land en was ook voor de Duitsers een belangrijke stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze wilden de stad gebruiken als startbasis voor de invasie van Groot-Brittannië. De geallieerde troepen bombardeerden de stad in september 1944, waarbij een kleine 2.000 doden vielen. Nog geen twee weken later werd de stad bevrijd.

Etappebeschrijving
In deze etappe kan vanalles gebeuren. Naast de uitermate lastige laatste anderhalve kilometer, bestaat ook de kans dat het peloton weer in waaiers uiteen breekt. Het grootste deel van de etappe voert langs de kust van Normandië, wat de kans op invloeden van de wind flink vergroot.

Daarnaast moeten de renners in de laatste anderhalve kilometer ook nog een klim van 850 meter aan 7% overwinnen. De kans dat een pure sprinter hier wint is daarom weer erg klein. Er moet meer worden gedacht aan de sprinters met wat meer inhoud, of een aanvaller die de laatste, niet gecategoriseerde berg, wil gebruiken om de etappe naar zijn hand te zetten.

Profiel van de zesde etappe. (Bron: LeTour.fr)
Profiel van de zesde etappe. (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de vijfde etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1. Tony Martin Dui Etixx-Quick Step 17h 19' 26''
2. Chris Froome GBr Team Sky + 00' 12''
3. Tejay Van Garderen VS BMC + 00' 25''
4. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 00' 38''
5. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 39''
6. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 40''
7. Rigoberto Uran Uran Col Etixx-Quick Step + 00' 46''
8. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 00' 48''
9. Geraint Thomas GBr Team Sky + 01' 15''
10. Zdenek Stybar Tsj Etixx-Quick Step + 01' 16''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 01' 19''
12. Bauke Mollema NED Trek + 01' 44''
13. Vincenzo Nibali Ita Astana + 01' 50''
14. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 01' 51''
15. Romain Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 02' 03''
16. Alejandro Valverde Spa Movistar + 02' 03''
17. Nairo Quintana Col Movistar + 02' 08''
18. Joaquin Rodriguez Spa Katusha + 02' 12''
19. Jean-Christophe Peraud Fra AG2r + 02' 19''
20. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 02' 51''

FOK!sport favorieten voor de etappe
 
Het zal de vraag zijn of de pure sprinters kunnen blijven aanhaken om zo voor de zege mee te kunnen strijden. Echter zal dit normaliter voor bijvoorbeeld Mark Cavendish net te zwaar zijn. Gezien zijn sprint van gisteren dichtten we Peter Sagan de meeste kans toe op de ritzege. Al is de kans dat een late ontsnappingspoging het haalt ook zeker aanwezig.

***** Peter Sagan
**** Greg van Avermaet, John Degenkolb
*** Alexander Kristoff, André Greipel
** Tony Gallopin, Edvald Boasson Hagen
* Bryan Coquard, Mark Cavendish