Tweede ritzege Greipel in Tour

André Greipel heeft in Amiens zijn tweede etappezege in deze Tour de France behaald. De Duitser van Lotto-Soudal bleek de beste in de massasprint en bleef daarin Peter Sagan en Mark Cavendish voor. De gele trui bleef voor het eerst deze Tour om de schouders van dezelfde renner, aangezien Tony Martin niet in de problemen kwam.

De etappe werd vooral gekenmerkt door regen, (tegen)wind en valpartijen. Onder andere sprinter Nacer Bouhanni kwam ten val en moest opgeven. Eenzelfde lot overkwam Jack Bauer, die gisteren ook al ten val was gekomen. Tot de misschien verwachte waaiers kwam het in deze etappe niet, wel werd op zeventig kilometer van het einde een grote groep gelost, die op vele minuten achterstand binnenkwam. Hierbij zaten onder andere Wilco Kelderman, Rafal Majka, Pierre Rolland en Laurens ten Dam.

In de voorste en grootste groep werd er niet hard doorgereden, maar eventuele ontsnappingen waren er niet. Het werd duidelijk dat dit de eerste reguliere massasprint van deze Tour de France zou gaan worden. De sprinterstreinen werden in stelling gebracht waarbij Etixx-Quick Step als eerste het initiaf nam, totdat het op anderhalve kilometer werd overgenomen van Giant-Alpacin. 

Uiteindelijk ging Alexander Kristoff vroeg aan, waarna in eerste instantie Mark Cavendish het overnam. Die werd op zijn beurt ingehaald door groene truidrager André Greipel, die niet meer ingehaald werd en zijn tweede zege boekte in deze Tour. Hij was echter niet de snelste sprinter in de rit, dat bleek Peter Sagan te zijn, die van ver aan moest gaan en uiteindelijk strandde op plek twee.

Uitslag vijfde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. André Greipel Dui Lotto-Soudal 04h 39' 00''
2. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 00''
3. Mark Cavendish GBr Etixx-Quick Step + 00' 00''
4. Alexander Kristoff Noo Katusha + 00' 00''
5. Edvald Boasson Hagen Noo MTN-Qhubeka + 00' 00''
6. John Degenkolb Dui Giant-Alpacin + 00' 00''
7. Arnaud Demare Fra FDJ + 00' 00''
8. Bryan Coquard Fra Europcar + 00' 00''
9. Davide Cimolai Ita Lampre-Merida + 00' 00''
10. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 00''