Hill geen voorstander van sprintraces in de F1

Oud-wereldkampioen Damon Hill zet vraagtekens bij het voorstel van de Strategy Group om het format van een Formule 1-weekend drastisch te veranderen door een sprintrace in te voeren. Het idee wordt samen met vele andere ideeën besproken in een poging om de sport spannender te maken.

Het voorstel is om op zaterdagochtend een kwalificatie te houden voor de sprintrace, die dan op zaterdagmiddag plaatsvindt. De uitslag van de sprintrace zal de grid van de hoofdrace op zondag bepalen. Door het wegvallen van de derde vrije training is de verwachting dat er ook meer actie op vrijdag plaats zal vinden. Van een soortgelijke opzet is al sprake in de GP2 en de Formule 3. Ook de DTM heeft dit jaar een tweede race per weekend ingevoerd.

Hill ziet een dergelijke opzet niet zitten. De wereldkampioen van 1996 vreest dat de race op zondag als minder belangrijk gezien wordt als er ook een race op zaterdag is. "Het is allemaal verwarrend. We hebben al een sprintrace, dat is wat een Formule 1-race is. Het is geen endurance race," verklaarde hij. "Ik begrijp het dus niet. Het gevaar is dat de Formule 1 zo alleen nog maar kunstmatiger wordt."

Hill ziet meer een terugkeer van de opzet zoals die voor 1996 was, toen er een kwalificatie op zowel vrijdag als zaterdag verreden werd. "Het was in het verleden mogelijk dat de grid op vrijdag al bepaald werd. Je moest op vrijdag dus meteen al scherp zijn en er serieus voor gaan."