Japan klaar voor herstart kernreactoren

Het Japanse elektriciteitsbedrijf Electric Power heeft dinsdagavond een reactor van de kerncentrale Sendai voor het eerst weer voorzien van brandstof. Het is de bedoeling dat de reactor volgende maand weer wordt opgestart.

Alle ruim veertig kernreactoren in Japan liggen stil sinds de kernramp met de centrale Fukushima in 2011. Sendai nr. 1 is de eerste van 25 reactoren die sinds de invoering van aangescherpte veiligheidsmaatregelen weer wordt opgestart. De tweede reactor wordt vervolgens in oktober weer in werking gesteld.

De regering van premier Shinzo Abe ziet de reactoren liever vandaag dan morgen weer in werking om in de energiebehoefte van Japan te voorzien en de economie een impuls te geven. Veel omwonenden van de centrales verzetten zich tegen de hernieuwde nucleaire ambities van de regering. Zij vrezen de verwoestende invloed van actieve vulkanen in de regio. Daarnaast worden vraagtekens geplaatst bij evacuatieplannen voor het geval het wederom misgaat.

De kerncentrale Fukushima Dai-ichi in het noordoosten van Japan werd in 2011 verwoest door een aardbeving en daaropvolgende tsunami.

Japan klaar voor herstart kernreactoren (Foto: Novum)
Japan klaar voor herstart kernreactoren (Foto: Novum)