Dubbelslag Tony Martin na kasseienrit

Tony Martin heeft een dubbelslag geslagen in de Tour de France. De Duitser van Etixx-Quick Step sprong in de slotfase van de kasseienrit weg uit een groep van veertig renners en kwam solo over de meet. Hij pakte eveneens de gele leiderstrui over van Chris Froome, die in het tweede groepje binnenkwam.

De klassementsrenners lieten zich, in tegenstelling tot voorgaande keren, dit keer niet verrassen op de kasseien en wisten op een enkele, Franse, uitzondering na allemaal in de eerste groep te finishen.

Lieuwe Westra (Astana), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Perrig Quémeneur (Europcar) en Frédéric Brun (Bretagne-Séché Environnement) sprongen weg vanuit het begin weg en kregen een voorsprong van negen minuten. Echter voordat het echte spektakel begon werden de koplopers alweer ingelopen

Op de eerste kasseistroken in Frankrijk werd het peloton langzaamaan uitgedund en ook de klassementsrenners leken goed mee te kunnen. Sterker nog, titelverdediger Vincenzo Nibali probeerde meermaals de forsing door te voeren. Het enige wat lukte was om de Fransen op de eerste Franse Tourdag in rouw te dompelen. Klassementsrenners Jean-Christophe Peraud (tweede in 2014), Thibaut Pinot (derde in 2014) en Pierre Rolland liepen aanzienlijke achterstand op in deze etappe.

In de grote kopgroep van 70 zaten met nog één kasseistrook te gaan verder zo'n beetje alle klassementsrenners, inclusief Robert Gesink en Bauke Mollema. Ook veel sprinters wisten zich te handhaven in de groep. Pechgevallen waren er te noteren voor de uitblinkende Sep Vanmarcke, die lek reed maar nog voor de laatste kasseistrook wist aan te sluiten. Ook Lars Boom had materiaalpech en kon zijn huzarenstukje van vorig jaar niet herhalen.

Op de laatste strook probeerde Nibali nogmaals de forsing te voeren, maar zijn aanval werd overgenomen door Zdenek Stybar en Greg Van Avermaet. Na de strook kwam er een klein groepje samen, met de eerder genoemde renners, maar ook klassementsleider Froome, die zijn ploegmaar Geraint Thomas op kop zette. Ook Degenkolb en Tejay Van Garderen waren mee, maar een tweede grote groep (met daarbij Gesink en Mollema) wist op zeven kilometer van de finish aansluiting te vinden.

Op drie kilometer van de streep besloot Martin er vandoor te gaan om, eindelijk, de gele trui binnen te halen. De Duitser van Etixx-Quick Step profiteerde van enige twijfel bij de achtervolgers en wist solo over de meet te komen. Door de bonificatieseconden pakte hij ook de gele trui over van Chris Froome. John Degenkolb werd tweede in de etappe, voor Peter Sagan.

Uitslag vierde etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1. Tony Martin Dui Etixx-Quick Step 05h 28' 58''
2. John Degenkolb Dui Giant-Alpacin + 00' 03''
3. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 03''
4. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 03''
5. Edvald Boasson Hagen Noo MTN-Qhubeka + 00' 03''
6. Nacer Bouhanni Fra Cofidis + 00' 03''
7. Jacopo Guarnieri Ita Katusha + 00' 03''
8. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 00' 03''
9. Zdenek Stybar Tsj Etixx-Quick Step + 00' 03''
10. Bryan Coquard Fra Europcar + 00' 03''
14. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 00' 03''
16. Bauke Mollema NED Trek + 00' 03''