PvdA wil Grieken in eurozone houden, VVD verwacht Grexit

De PvdA wil dat Griekenland in de eurozone blijft. Dat is beter voor de Europese economie, het is sociaal ten opzichte van de Griekse bevolking en het is belangrijk voor de internationale politieke verhoudingen. De VVD verwacht dat Griekenland zelf uit de eurozone zal stappen.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer betoogde dat maandag in een ingelast Kamerdebat over Griekenland. Nijboer erkende dat de Grieken het nu zwaar hebben, maar dat hun regering onverantwoord heeft gehandeld en illusies heeft verkocht rond het referendum.

Het Griekse nee is een pyrrusoverwinning waar niemand iets aan heeft. De banken blijven nog een week gesloten, de economie loopt verder vast, de werkloosheid neemt toe en de armoe is schrijnend, aldus Nijboer. "De PvdA heeft te doen met de Griekse bevolking. Ze hebben het gewoon zwaar."

Het Nederlands kabinet moet de bereidheid hebben in gesprek te gaan met Athene over serieuze voorstellen, zei hij.

Ander standpunt
De VVD neemt een ander standpunt in dan regeringspartner de PvdA. Volgens de VVD kunnen de Grieken alleen in de eurozone blijven als ze terugkeren op hun schreden en veel zwaardere hervormingen en bezuinigingen accepteren. Maar dat is 'volstrekt niet realistisch', zei VVD-Kamerlid Mark Harbers maandag in een ingelast Kamerdebat over Griekenland.

De VVD is er niet tegen dat Griekenland in de euro blijft, maar ziet het gewoon niet gebeuren. "Het is niet aan regeringen of parlementen om een Grexit te organiseren. Het kan de uitkomst zijn van een proces, als Griekenland zelf niet levert. Het lidmaatschap van de euro heeft een prijs. Als je de voorwaarden niet nakomt, is er op een gegeven moment geen plek meer in de euro."