Veroordeeld raadslid blijft aan in Echt

De 26-jarige Julien Penders blijft gewoon raadslid in Echt-Susteren, ook al heeft het gerechtshof in Den Bosch hem maandag veroordeeld voor mishandeling. Het CDA in het Limburgse dorp ziet de mishandeling louter als een incident, liet voorzitter Marc Rooijen van het CDA Echt-Susteren maandag weten.

Het hof legde de man maandag een voorwaardelijke celstraf op van drie maanden en een taakstraf van 180 uur voor het mishandelen van een cafébezoeker in Maastricht. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 3200 euro betalen. Penders sloeg zijn slachtoffer op kerstavond 2011 tijdens een ruzie in een café in Maastricht een gebroken schedel. Dat Penders dit ontkent, vindt het hof ongeloofwaardig.

Volgens Rooijen is het besluit om Penders desondanks als raadslid te handhaven besproken met zowel het provinciale als het landelijke CDA.

"Het hoger beroep liep al tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, en toen kreeg Penders zelfs honderd stemmen extra", zegt Rooijen. "Dat betekent dat de kiezers vertrouwen in hem blijven stellen."