Nasleep rellen Schilderswijk: inzamelingsactie voor getroffen theater

Theater De Vaillant is een van de grootste slachtoffers geworden van de ramadanrellen, vorige week in de Haagse schilderswijk. Reden genoeg voor Mohammed van Dijk om eens met de pet rond te gaan in de wijk. Tot nu toe helaas met een zeer matig resultaat.

Stenen werden uit de straat gehaald om ruiten in te gooien bij het theater, de peperdure piano werd omgekieperd en uit het raam gesmeten, deuren werden gemold en een groot deel van inboedel lag op straat. De directeur van het theater is enorm geschrokken van de moeite die de slopende antisemieten genomen hebben om zijn theater om te toveren tot een stukje werelderfgoed waar net de IS op visite is geweest.

Mohammed van Dijk kan dit niet aanzien en is namens 'zijn gemeenschap' een geldinzamelingsactie begonnen. “De relschoppers hadden broertjes van me kunnen zijn”, vertelt van Dijk. “Het zou een mooi gebaar zijn als de islamitische gemeenschap zegt: wij draaien op voor de schade.” Niet-mohammedanen mogen uiteraard ook meedoen, maar in de ogen van Mo zou het mooi zijn wanneer de islamitische gemeenschap zich van zijn beste kant zou laten zien.

Jammer genoeg lijkt het erop dat de cultuurverrijkers weinig op hebben met cultuur. Tot nu toe haalde Mohammed slechts een schamele 119 euro op. Zelf had hij ingezet op 25.000 euro, dus dit valt een beetje tegen.

“Ik heb mijn doelen bijgesteld. Van een heel nieuw interieur naar een piano. En nu wordt het misschien zelfs maar alleen een pianokrukje”, grapt van Dijk een tikkeltje cynisch. Toch houdt hij de moed erin, de actie loopt immers nog drie werken.

Geen demonstraties meer in Schilderswijk (Foto: ANP)
'Het was ook wel erg warm van de week,'