'Rotterdammer' Griekse minister van Financiën

Griekenland heeft een nieuwe minister van Financiën: Euclid Tsakalotos. Hij volgt Yanis Varoufakis op, die eerder maandag opstapte. Dat heeft de Griekse president maandag bevestigd. De nieuwe minister wordt vanavond nog beëdigd.

De naam van Tsakalotos zong al rond. Hij is zeer goed ingevoerd in de Griekse schuldencrisis. Hij was onderhandelaar in de besprekingen met de internationale geldschieters, toen die niet verder wilden praten met Varoufakis. De 55-jarige Tsakalotos was onderminister van Internationale Betrekkingen.

Tsakalotos werd in 1960 geboren in Rotterdam, schrijft de NOS. Na vijf jaar verhuisde hij met zijn ouders naar Engeland. Daar volgde Tsakalotos aan de universiteit van Oxford de studie PPE: een gecombineerde studie politieke wetenschappen, filosofie en economie. In 1993 vestigde hij zich in Griekenland. In 2010 werd Tsakalotos hoogleraar in Athene. Begin dit jaar nam Alexis Tsipras hem op in zijn kabinet.

Over de opvolging van de vanochtend afgetreden Yanis Varoufakis is vandaag urenlang gesproken in het presidentieel paleis in Athene. Op Gouden Dageraad na waren alle partijen bij het overleg betrokken. Varoufakis stapte op omdat er signalen waren dat Europese ministers van Fnanciën niet meer met hem om tafel wilden.

Tsakalotos bevestigd als opvolger Varoufakis
Tsakalotos bevestigd als opvolger Varoufakis (Foto: ANP)