Rodríquez wint op Muur van Hoei, geel Froome

Joaqim Rodríguez heeft de derde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Spaanse kopman van de Katusha-formatie was op de Muur van Hoei de sterkste in de klim. Chris Froome werd tweede en pakte zo de gele trui over van Fabian Cancellara die betrokken was bij een massale valpartij waarbij ook Tom Dumoulin en Laurens ten Dam lagen.

De etappe begon in Antwerpen waar na de start Serge Pauwels, Martin Elmiger, Bryan Nauleau en Jan Bárta er meteen vandoor gingen. Het viertal kreeg ruim drie minuten, maar verder liet het peloton het niet komen. De koers zat lang op slot, waarbij de kopgroep op zestig kilometer van de streep opgeraapt werd.

Op dat moment vond net een grote valpartij in het peloton plaats. William Bonnet van FdJ ging als eerste tegen de vlakte, waarna vele renners over hem heen tuimelden. Onder de ongelukkigen was Dumoulin die zijn schouder uit de kom had en last van zijn pols had. De best geklasseerde Nederlander moest opgeven. Ook Ten Dam en Wilco Kelderman lagen erbij, maar zij konden gehavend en wel doorfietsen. Dat gold ook voor geletruidrager Cancellara.

Een deel van het peloton wilde doorfietsen, maar de Tourdirectie legde de koers tijdelijk stil. Na een kwartier pauze mochten de renners doorrijden en het duurde tot op vijftien kilometer van de streep voordat de grote ploegen gas gaven. Cancellara moest op dat moment lossen, net als de sprinters.

Onder meer Froome had plannen voor het klassement en toonde dit ook op de slotklim, de Muur van Hoei. De Brit kon echter niet op tegen Rodríguez die de klim uit de Waalse Pijl goed kent en de dagzege voor zich opeiste. Ook Alexis Vuillermoz en Daniel Martin deden het zeer goed. Van de klassementrenners kwam Van Garderen op elf seconden in een groepje met Nibali, Quintana en Mollema boven. Hier vlak achter zat Gesink.

Door de valpartij en de slotklim staat het klassement volledig op zijn kop. Dankzij de bonificatieseconden is Froome de nieuwe geletruidrager, voor Tony Martin die één seconde toe moet geven op de Brit. Van Garderen staat op dertien seconden derde. Beste Nederlander is Mollema op plek twaalf.