MPCC schorst Astana voor opstellen Boom

Astana maakt voorlopig geen deel meer uit van de MPCC, de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport. Het bestuur van de MPCC heeft de wielerploeg uit Kazachstan maandag tot nader order geschorst, omdat Astana afgelopen zaterdag Lars Boom liet starten in de Tour. Bij de Brabantse wielrenner was kort voor de start van de Franse wielerronde een verlaagd cortisolgehalte aangetroffen.

De regels van de MPCC schrijven voor dat renners in dat geval vanwege gezondheidsredenen minimaal acht dagen aan de kant moeten blijven. Astana, dat onderdeel is van de wielerbeweging, besloot dat voorschrift echter te negeren en Boom 'gewoon' te laten meedoen aan de Tour. Ploegleider Aleksandre Vinokourov probeerde weliswaar eerst nog Boom te vervangen door Alessandro Vanotti, maar de internationale wielrenunie UCI gaf daar geen toestemming voor. Vinokourov schoof vervolgens zaterdagochtend, enkele uren voor de start van de proloog in Utrecht, de MPCC-regels resoluut aan de kant.

Het bestuur van de beweging buigt zich tijdens de komende vergadering over de affaire. De renners van Astana zullen tot dat moment niet meer worden gecontroleerd op hun cortisolwaarden. De MPCC heeft naar eigen zeggen sinds 2009 meer dan 1400 controles uitgevoerd onder de renners van de aangesloten ploegen, waarvan slechts acht keer een "abnormaal laag" gehalte werd aangetroffen. Boom was daarvan de laatste.

Een laag cortisolgehalte kan duiden op gezondheidsproblemen. Volgens Boom komt het echt door een puffer met cortisonen die hij al jarenlang gebruikt tegen astma.