'Joseph Kony is ziek'

Joseph Kony, de nog altijd voortvluchtige leider van het Verzetsleger van de Heer, is ziek en probeert zich te verbergen voor de mensen die jacht op hem maken. Dat heeft het Ugandese leger maandag bekendgemaakt. Het leger baseert zich op verklaringen van mensen die zijn overgelopen. De verklaringen ondersteunen eerdere berichten dat de rebellenbeweging steeds minder slagkracht heeft.

Kony heeft volgens de overlopers suikerziekte. Dat lijkt overeen te stemmen met de informatie van de Ugandese inlichtingendiensten, die 'er ook op wijzen dat Kony diabetes heeft'. De overlopers gaven zich vorige maand in de Centraal-Afrikaanse Republiek over aan Ugandese militairen.

Volgens Kasper Agger van de waakhond Enough Project zijn er veel berichten over de slechte gezondheid van Kony. Het is volgens hem echter vrijwel onmogelijk om die berichten te verifiëren. Sommigen hebben zelfs verklaard dat Kony aids heeft. Wel lijkt uit de verklaringen van de overlopers duidelijk te worden dat 'de bereidheid om te vechten' bij Kony ernstig is afgenomen.

Vermoed wordt dat Kony zich schuilhoudt in Kafia Kingi, een enclave waar Sudan de scepter zwaait op de grens tussen Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Sudan. Volgens rechtengroepen is Kafia Kingi een vrijhaven voor Kony, omdat de Afrikaanse troepen die naar hem op zoek zijn geen toegang krijgen tot het gebied.

Het Verzetsleger van de Heer ontstond in de jaren tachtig in Uganda als tribale organisatie die in opstand kwam tegen de regering. De beweging werd berucht, omdat kinderen werden ontvoerd en werden ingezet als kindsoldaten. Ook werden meisjes gedwongen om als seksslaaf te werken. Kony werd bekend bij het grote publiek nadat een video van kinderrechtenorganisatie Invisible Children wereldwijd bekendheid kreeg. In de video worden de gruweldaden van Kony op een rijtje gezet.

Het Ugandese en Congolese leger maakt jacht op Kony en wordt daarbij gesteund door honderd Amerikaanse adviseurs.