Voetbalsters VS winnen WK-finale tegen Japan met overmacht

Het WK voetbal voor vrouwen is gewonnen door de Verenigde Staten. De Amerikanen boekten in de finale een flinke overwinning op Japan: 5-2. Het is de derde keer dat de Amerikaanse vrouwen de wereldtitel veroverden. In 1991 wonnen ze in China het eerste WK ooit voor vrouwen, in 1999 werden ze in eigen land wereldkampioen.

De Amerikaanse Carli Lloyd wist in het Canadese Vancouver een hattrick op haar naam te schrijven met doelpunten in de 3e, 5e en 16e minuut. Middenvelders Lauren Holiday en Tobin Heath konden het doel van de Japanners eveneens bereiken.

De tegenpartij wist maar een keer tot scoren te komen. Yuki Ogimi scoorde in de 27e minuut. De Amerikaanse Julie Johnston verdubbelde met een eigen doelpunt de score voor Japan.

Japan schakelde in de achtste finale van het toernooi Nederland uit met 2-1. Het is niet de eerste keer dat de Japanse dames zich tegenover de Verenigde Staten zagen in een finale van een WK. Op het vorige WK, in 2011, ging de finale ook tussen de twee. Toen wist Japan de trofee te veroveren.

Sterren
Veel Amerikaanse sterren zaten zondagavond voor de buis. "USA. USA. USA.", twitterde Snoop Dogg bij een foto van zijn televisie nadat na drie minuten het eerste doelpunt werd gescoord door Carli Lloyd, die in het eerste kwartier nog twee keer scoorde. Justin Timberlake twitterde woorden van gelijke strekking.

"Wij zijn de kampioenen!", schreef Ellen DeGeneres. "Gefeliciteerd met de geweldige wedstrijd." Jenny McCarthy liet weten 'trots op onze meiden' te zijn. "Wat een overwinning!", aldus Nick Jonas.

President Barack Obama richtte zich via Twitter direct aan topscoorder Lloyd: "Geweldig spel @CarliLloyd! Jullie land is trots op jullie allemaal. Kom eens langs op het Witte Huis met de Wereldbeker binnenkort."

Voetbal wint onder jongeren in de VS aan populariteit in vergelijking met de traditionele Amerikaanse sporten. Deze overwinning geeft de sport in het land vermoedelijk weer een extra boost.