Touretappe van vandaag: rijden over kasseien!

Het houdt maar niet op met de mooie etappes in de eerste week in de Tour de France. Na de eerdere waaierrit en aankomst op de Muur van Hoei van gisteren volgt er nu, net als vorig jaar, weer een kasseienetappe. Voor sommige klassementsrenners wordt het vandaag vooral zaak geen tijd te verliezen.

Chris Froome rijdt in de gele trui en die zal alle zeilen bij moeten zetten. Vorig jaar viel hij uit tijdens de kasseienrit, die onder heel andere omstandigheden werd verreden. Vincenzo Nibali en Lars Boom zullen ongetwijfeld hopen op een zelfde koersverloop als vorig jaar. Nibali pakte veel tijd op zijn concurrenten, terwijl Boom de rit wist te winnen.

Seraing
Seraing is een voorstad van Luik met ongeveer 63.000 inwoners. De stad is vooral bekend vanwege de Toespraak van Seraing. Op 1 oktober 1927 hield Koning Albert I van België in de fabrieken van de Britse industrieel John Cockerill in Seraing. De rede staat in België bekend als de start van de verdere ontwikkeling van wetenschappelijke instellingen in de jaren ’30.

Seraing heeft al een grote geschiedenis in de wielersport. Zowel de Tour, de Giro als de Vuelta deed de voorstad van Luik al eens aan. De Tour kwam in 1995 langs, toen met een individuele tijdrit de achtste etappe verreden werd. De tijdrit was nog maar eens een kolfje naar de hand van Miguel Indurain.

In 2006 was Seraing zelfs de startplaats van een grote ronde. In dat jaar begon de Giro d’Italia daar met een individuele tijdrit over 6,2 kilometer. De Vuelta ten slotte kwam dan wel nooit aan in Seraing, maar in 2009, toen de Vuelta van start ging in Assen, ging de vierde rit door Seraing op weg naar het naastgelegen Luik. In 2012 kwam de Tour voor het laatst langs in Seraing. Toen won Peter Sagan de eerste etappe.

Cambrai
De stad Cambrai kent 33.500 inwoners en is de historische hoofdstad van het Kamerijkse. De stad is bekend door de bêtise de Cambrai, een karamelsnoepje dat volgens de overlevering is ontstaan omstreeks 1850 door een vergissing in de bereiding. Deze lekkernij kreeg wereldwijde bekendheid door het Asterix-verhaal De ronde van Gallia, waarin de stripheld bêtises koopt om aan te tonen dat hij in Cambrai is geweest.

De stad kreeg twee keer eerder de Tour op bezoek. In 2004 vond er de start plaats van de door US Postal gewonnen ploegentijdrit naar Arras, terwijl in 2010 er een etappe startte die in Reims eindigde. De sprint daar werd gewonnen door de Italiaan Alessandro Petacchi.

John Degenkolb won eerder dit jaar de kasseienklassieker Parijs - Roubaix (Pro Shots/George Deswijzen)
John Degenkolb won eerder dit jaar de kasseienklassieker Parijs - Roubaix (Pro Shots/George Deswijzen)

Etappebeschrijving
Voor het tweede jaar op rij kent de Tour de France een rit met kasseistroken erin. Veel epischer dan de rit van vorig jaar, toen Lars Boom won in de regen, kan het niet worden, maar we hopen er uiteraard wel op!

In totaal wordt er over zeven kasseistroken gereden van in totaal 13,3 kilometer. De laatste strook, secteur d'Avesnes-les-Aubert à Carnières, is 2,3 kilometer lang en eindigt op tien kilometer van de finish. De twee stroken ervoor zitten ook in de klassieker Parijs - Roubaix, waarvan de Fontaine-au-Tertre à Quiévy de zwaarste is met zijn 3,7 kilometer aan lengte en met 4 sterren staat genoteerd. Het zal aan de weersomstandigheden liggen om te zien hoe zwaar de koers daadwerkelijk wordt.

Voor Robert Gesink en Chris Froome is het vooral opletten, beide hebben tijdens een kasseienrit al eens op de grond gelegen, waarbij Froome zelfs direct met opgeven. Ook voor de Spanjaarden Alberto Contador en Alejandro Valverde en de Colombiaan Nairo Quintana zal het een zware dag worden, terwijl Vincenzo Nibali vorig jaar liet zijn dat hij zich goed kan redden op de kasseien. Voor de winst zal het vooral gaan tussen de specialisten die ook in het voorjaar om de zege strijden.

Profiel van de vierde etappe (Bron: LeTour.fr)
Profiel van de vierde etappe (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na etappe 3

# Rijder Nat Team Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 07h 11' 37''
2. Tony Martin Dui Etixx-Quick Step + 00' 01''
3. Tejay van Garderen VS BMC + 00' 13''
4. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 00' 26''
5. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 28''
6. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 31''
7. Rigoberto Uran Uran Col Etixx-Quick Step + 00' 34''
8. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 00' 36''
9. Geraint Thomas GBr Team Sky + 01' 03''
10. Zdenek Stybar Tsj Etixx-Quick Step + 01' 04''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 01' 07''
12. Bauke Mollema NED Trek + 01' 32''
13. Vincenzo Nibali Ita Astana + 01' 38''
14. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 01' 39''
15. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 01' 51''
16. Alejandro Valverde Spa Movistar + 01' 51''
17. Nairo Quintana Col Movistar + 01' 56''
18. Joaquin Rodriguez Spa Katusha + 02' 00''
19. Michal Kwiatkowski Pol Etixx-Quick Step + 02' 02''
20. Daniel Martin Ier Cannondale-Garmin + 02' 06''

FOK!sport favorieten voor de etappe
De favorieten voor deze rit moet vooral worden gevonden in de specialisten. John Degenkolb won eerder dit jaar Parijs-Roubaix en maakte ook tijdens deze ronde al voldoende indruk. Hetzelfde geldt voor Peter Sagan. Verder zijn er nog tal van andere renners die kans maken op de zege, waaronder de winnaar van vorig jaar; Lars Boom. Echter lijkt hij nu minder in vorm te zijn dan toen. 

***** John Degenkolb
**** Peter Sagan, Zdenek Stybar
*** Alexander Kristoff, Greg van Avermaet
** Sep Vanmarcke, Geraint Thomas
* Arnaud Démare, Lars Boom