Uiterst zeldzame SNES PlayStation-prototype opgedoken

Op Reddit zijn afbeeldingen verschenen van de SNES-PlayStation, de PlayStation/Nintendo-hybride waar ooit aan gewerkt werd door Nintendo en Sony. Het apparaat werd door de Reddit-gebruiker gevonden in een doos gelabeld "box of junk" en stond op de nominatie om bij het grof vuil te belanden.

De SNES-PlayStation werd gemaakt om zowel ROM-cartidges als CD-ROM's af te kunnen spelen en was eigenlijk het originele plan van wat we nu kennen als de PlayStation/PSX. De console geraakte echter nooit in productie vanwege de vete die ontstond tussen Sony en Nintendo tijdens de CES-show in 1991.

Tijdens die beruchte International Consumer Electronics Show in 1991 maakt Sony bekend dat het ging samenwerken met Nintendo om te werken aan een gameconsole-project. Een dag later echter, kwam Sony er op pijnlijke manier achter dat het feestje niet doorging; Nintendo onthulde namelijk een gloednieuwe samenwerking met het Nederlandse Philips N.V., Sony's aartsrivaal.

Sony kwam echter dubbel zo sterk terug toen het besloot om de PlayStation dan maar eigenhandig te gaan ontwikkelen en beëindigde hiermee uiteindelijk de machtspositie van Nintendo in de gameindustrie. Sony verkocht met PlayStation uiteindelijk meer dan honderd miljoen exemplaren en opvolger PlayStation 2 deed het nog veel beter met meer dan 155 miljoen verkochte consoles, wat het de best verkochte console ooit maakte.

Grappig om te lezen: een artikel uit 1991 van de New York Times, waarin wordt bericht over Nintendo's 'double-cross' tijdens CES van dat jaar.