Greipel wint Nederlandse waaieretappe in Tour

André Greipel heeft op Neeltje Jans de tweede etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Duitser uit de Belgische Lotto-formatie was in de sprint van een 166 kilometer lange waaieretappe te sterk voor Peter Sagan en Fabian Cancellara. De Zwitser nam hiermee de gele trui over Rohan Dennis die op ruim een minuut in een grote groep Tourfavorieten finishte.

Vooraf was al gewaarschuwd voor de waaiers op de Nederlandse wegen en die voorspelling kwam helemaal uit, mede dankzij de buien die over ons land trokken. De ontsnapping van de dag, bestaande uit Stef Clement, Jan Barta, Armindo Fonseca en Perrig Quémeneur, werd dan ook al ruim voor de finish opgeraapt.

Een van de verliezers van de dag was LottoNL-Jumbo-renner Wilco Kelderman die meerdere malen viel. De laatste maal was in Rotterdam, waarna hij, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk samen met een grote groep anderen op achterstand kwamen te rijden. Uiteindelijk verloren zij ruim vijf minuten.

Vooraan brak het hierna meerdere malen. Eerst raakten onder meer Vincenzo Nibali, Bauke Mollema, Nairo Quintana en Alejandro Valverde aan de verkeerde kant van de waaier. Later kwam hier een groep met Robert Gesink bij. Deze beide groepen smolten uiteindelijk samen, maar de 25 man tellende kopgroep met Alberto Contador, Chris Froome en Tom Dumoulin konden ze niet meer inhalen. Uiteindelijk verloor de groep Gesink bijna anderhalve minuut.

Etixx - Quick-Step bereidde richting Neeltje Jans de sprint voor, waarbij Marc Cavendish het af zou moeten maken. De Brit kwam echter te vroeg op kop, waarna Greipel het af kon maken, voor Sagan en Cancellara die op de streep Cavendish nog voorbij stak en zo de gele trui overnam van Dennis. Dumoulin greep door in de eerste groep te finishen de witte trui, de trui van de leider in het jongerenklassement.

In het algemeen klassement heeft Cancellara nu drie seconden voorsprong op Tony Martin en zes tellen op Dumoulin. Beste klassementsrenner is Froome op plaats tien op 48 seconden van het geel.