Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië gewonnen. De Brit verloor bij de start twee posities, maar wist deze via een goed geplande pitstop weer goed te maken. Hij hield zijn hoofd koel tijdens de twee korte regenbuien en won de race voor zijn teamgenoot Nico Rosberg.

Sebastian Vettel maakte optimaal gebruik van de veranderende situatie en werd derde, voor de Williams-coureurs die lang de race leidden. Voor Max Verstappen duurde de race slechts enkele ronden, toen hij na een safety-car situatie de controle over zijn wagen verloor en naast de baan eindigde.

Nog voor de race was begonnen was er al een uitvaller te melden. Felipe Nasr viel tijdens een van de installatierondjes stil wegens versnellingsbakproblemen en ging uiteindelijk niet meer van start. Bij die start ging het niet goed met de Mercedes-coureurs. Zowel Massa als Bottas passeerden de rijders van de eerste rij. Hamilton wist nog in de eerste ronde Bottas terug te pakken, maar werd daarna gehinderd door een safety-car situatie.

Die was ontstaan na een crash tussen Lotus-coureurs Romain Grosjean en Pastor Maldonado, daardoor moest Fernando Alonso uitwijken en kwam in contact met zijn teamgenoot Jenson Button. Uiteindelijk wist alleen Alonso, na een lange pitstop, nog zijn weg te vervolgen. Max Verstappen, die als enige op de harde band startte, wist die crash net te ontwijken en bleef daarmee op plaats dertien staan.

Bij de herstart ging het alsnog mis voor Verstappen, die de controle verloor over zijn Toro Rosso en in, jawel, de grindbak belandde. Ook Hamilton had een slechte herstart. Hij nam veel risico om Massa te passeren, maar moest dat uiteindelijk bekopen met een plaats verlies aan Bottas. De Fin ging direct achter zijn Braziliaanse teamgenoot aan, maar wist hem ronde na ronde niet te passeren, terwijl de Mercedes-coureurs daarachter rustig aan het afwachten waren.

Hamilton ging als eerste de pits in van de koplopers en dat gaf hem direct de leiding, aangezien zowel Massa, als Bottas na hun stop achter de Brit terecht kwamen. Rosberg bleef echter nog achter de twee Williams-coureurs hangen op plaats vier. Daarachter was er een gevecht tussen de Ferrari-coureurs om plaats vijf, echter wel ruim achter de vier koplopers. Ondertussen vielen Daniel Ricciardo en Carlos Sainz uit, waardoor er nog maar dertien coureurs in de race waren met vijftien rondes te gaan.

Op dat moment begon het ook lichtjes te regenen op en rond het circuit, waardoor coureurs begonnen te twijfelen of ze de intermediate banden onder moesten zetten. Van de toppers was Kimi Raïkkonen de eerste die dat deed. Bottas had voorin de meeste problemen met de veranderende weersomstandigheden en hij verloor een positie aan Rosberg. De Duitser schoot naar voren in het veld en had twee rondes later ook de tweede positie te pakken toen hij Massa inhaalde. De coureurs die op de intermidates hadden gegokt leken pech te hebben, aangezien de eerste bui niet doorzette.

Rosberg bleef ondertussen verreweg de snelste van het veld en kwam snel dichterbij zijn leidende teamgenoot. Hamilton had last van zijn banden en besloot naar binnen te gaan en alsnog te gokken op intermediatebanden aangezien de tweede bui wel leek door te zetten. De gok van de Brit pakte goed uit, want een ronde later moest ook Rosberg naar binnen gaan. Ook Sebastian Vettel had in zijn Ferrari goed gegokt. Hij kwam in dezelfde ronde naar binnen als Hamilton en lag na de pitstops van de rest op de derde positie. De Wiliams-coureurs lagen na de stops op plaats vier en vijf. Grote verliezer tijdens deze periode was Marcus Ericsson, die drie keer zijn banden moest wisselen en daardoor buiten de punten kwam.

Dat betekende goed nieuws voor Fernando Alsonso, die daardoor op plek tien kwam en zijn eerste punt van het seizoen pakte. Voorin veranderde weinig meer en dat zorgde ervoor dat Hamilton zijn vijfde zege van het seizoen kon boeken. Rosberg werd tweede en ziet daardoor zijn achterstand in het wereldkampioenschap groeien naar zeventien punten. Vettel werd voor de vierde keer derde dit seizoen, voor Massa, Bottas, Kvyat, Hülkenberg, Raikkonen, Perez en dus Alonso.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:31:27.729
2 Nico Rosberg Mercedes +10.956
3 Sebastian Vettel Ferrari +25.443
4 Felipe Massa Williams +36.839
5 Valtteri Bottas Williams +1:03.194
6 Daniil Kvyat Red Bull +1:03.955
7 Nico Hülkenberg Force India +1:18.744
8 Kimi Räikkönen Ferrari +1 ronde
9 Sergio Perez Force India +1 ronde
10 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
11 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
12 Roberto Merhi Manor +3 ronden
13 Will Stevens Manor +3 ronden
DNF Carlos Sainz jr. Toro Rosso +21 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +31 ronden
DNF Max Verstappen Toro Rosso +48 ronden
DNF Pastor Maldonado Lotus +51 ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +52 ronden
DNF Jenson Button McLaren +52 ronden
DNS Felipe Nasr Sauber +52 ronden


Voorlopige coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 194
2 Nico Rosberg Mercedes 177
3 Sebastian Vettel Ferrari 135
4 Valtteri Bottas Williams 77
5 Kimi Räikkönen Ferrari 76
6 Felipe Massa Williams 74
7 Daniel Ricciardo Red Bull 36
8 Daniil Kvyat Red Bull 27
9 Nico Hülkenberg Force India 24
10 Romain Grosjean Lotus 17
11 Felipe Nasr Sauber 16
12 Sergio Perez Force India 15
13 Pastor Maldonado Lotus 12
14 Max Verstappen Toro Rosso 10
15 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 9
16 Marcus Ericsson Sauber 5
17 Jenson Button McLaren 4
18 Fernando Alonso McLaren 1
19 Roberto Merhi Manor 0
20 Will Stevens Manor 0
21 Kevin Magnussen McLaren 0


Voorlopige constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 371
2 Ferrari 211
3 Williams 151
4 Red Bull 63
5 Force India 39
6 Lotus 29
7 Sauber 21
8 Toro Rosso 19
9 McLaren 5
10 Manor 0