Touretappe van vandaag: aankomst op Muur van Hoei

Na twee mooie dagen in ons land te zijn verbleven is het circus van de Tour de France weer vertrokken. Frankrijk zal morgen pas bereikt worden, aangezien vandaag eerst een etappe volgt in België. De start is in Antwerpen en de finish is op de Muur van Hoei, die bekend is als scherprechter in de Waalse Pijl. De rit gaat om 13.40 uur van start.

Vandaag weer een kans voor Tom Dumoulin om in de gele trui terecht te komen. Over het algemeen zou hij bergop beter moeten zijn dan Tony Martin en geletruidrager Fabian Cancellara, maar zeker de laatst genoemde zal proberen zoveel mogelijk in het wiel van de Nederlander te blijven. Ook mag de Giant-renner niet teveel verliezen op de klassementsrenners, die normaliter ook voor ze zege zullen strijden.

Antwerpen
Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en de belangrijkste havenstad van België. Dit komt met name door de gunstige ligging aan de Schelde, waardoor de stad in het verleden al snel kon uitgroeien tot handelsstad. Bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Grote Markt.

De Tour de France kwam één keer eerder in Antwerpen. In 2001 hadden ze zowel een finish, als de start van de etappe de dag erna. Marc Wauters (Rabobank) won toen in Antwerpen de sprint van een kopgroep en pakte ook de gele trui. Die verloor hij de volgende dag alweer, toen Erik Zabel de etappe naar Seraing won.

Muur van Hoei
De Muur van Hoei is uiteraard het meest bekend als scherprechter tijdens de Waalse Pijl. Sinds 1983 vind de finish van de voorjaarsklassieker hier plaats.De laatste vier jaar werd de koers telkens gewonnen door een Spanjaard. Alejandro Valverde was twee keer de beste en Daniel Moreno en Joaquin Rodriguez één keer. Valverde en Rodriguez zijn nu ook van de partij en mogen weer bij de favorieten worden gerekend.

De Tour kwam nog nooit eerder aan op de Muur van Hoei, wel was de stad Hoei drie keer startplaats van een etappe. In 2006 voor het laatst, toen Robbie McEwen de etappe naar Saint-Quentin won.

Etappebeschrijving
Vandaag krijgen de renners de eerste klimmen voorgeschoteld in de Ardennen. Alle vier de klimmen zitten in de slotfase van de etappe van 159 kilometer. Als absolute klapstuk krijgen de renners de Muur van Hoei voor de kiezen. De klim is slechts 1,3 kilometer lang, maar met een stijgingspercentage van bijna 10% (maximaal 19%) is het toch een pittige kluif te noemen. Vlak ervoor is er ook nog de Cõte de Cherave, die ook al zal zorgen voor een afscheiding in de groep.

Profiel van de derde etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de derde etappe (Bron: LeTour.fr)

Op de klim wil je vooral niet te vroeg gaan, aangezien de kans bestaat dat je je dan te snel opblaast. De winnaars van de laatste jaren van de Waalse Pijl wachtten daarom vooral tot het slot om het verschil te maken. Alejandro Valverde, winnaar in 2006, 2014 en 2015, weet dat als geen ander.

De enige keer dat echt het tegenbeeld werd bewezen was in 1994, toen de Gewiss ploeg bij de voorlaatste beklimming van de Muur met zijn drieën in de aanval ging en weg wisten te blijven. De overwinning ging toen naar Moreno Argentin. Dit was misschien wel één van de meest memorabele edities van de Waalse Pijl ooit. Alleen jammer dat de renners waarschijnlijk niet helemaal schoon hebben gereden..


Aanval van de Gewiss-ploeg op de Muur van Hoei. (Bron: YouTube)

Algemeen klassement na etappe 2

# Renner Nat. TEAM Tijd
1. Fabian Cancellara Zwi Trek 03h 44' 01''
2. Tony Martin Dui Etixx-Quick Step + 00' 03''
3. Tom Dumoulin NED Giant-Alpacin + 00' 06''
4. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 33''
5. Geraint Thomas GBr Team Sky + 00' 35''
6. Daniel Oss Ita BMC + 00' 42''
7. Rigoberto Uran Uran Col Etixx-Quick Step + 00' 42''
8. Tejay van Garderen VS BMC + 00' 44''
9. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 48''
10. Chris Froome GBr Team Sky + 00' 48''
11. Michael Rogers Aus Tinkoff-Saxo + 00' 53''
12. Zdenek Stybar Tsj Etixx-Quick Step + 00' 54''
13. André Greipel Dui Lotto-Soudal + 00' 59''
14. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 01' 00''
15. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 01' 00''
16. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 01' 08''
17. Marcel Sieberg Dui Lotto-Soudal + 01' 12''
18. Manuel Quinziato Ita BMC + 01' 13''
19. Michal Kwiatkowski Pol Etixx-Quick Step + 01' 19''
20. Ian Stannard GBr Team Sky + 01' 20''

FOK!sport favorieten voor de etappe
De favorieten voor deze etappe kunnen vanzelfsprekend worden gevonden onder de toppers die ook goed zijn in de Waalse Pijl. De winnaars van drie van de laatste vier edities zijn aanwezig en zijn daarmee ook favoriet. Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez zullen proberen een gaatje te slaan om zo, buiten de bonificatiesecondes, wat van hun opgelopen achterstand af te snoepen.

***** Alejandro Valverde
**** Joaquim Rodriguez
*** Dan Martin
** Alberto Contador, Alexis Vuillermoz
* Wilco Kelderman, Michal Kwiatkowski, Chris Froome, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Bauke Mollema